Ο Γιώργος Τουτζάρης μιλάει για όλα στο mpalakritis.gr

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Εργοτέλης Γιώργος Τουτζάρης μίλησε στο mpalakrits.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Εργοτέλη σε κάθε επίπεδο.

- Advertisement -

Ο άνθρωπος ο οποίος «τρέχει» το ποδοσφαιρικό «project» του Εργοτέλη που εκπονήθηκε πριν δύο χρόνια και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Μάγκεντ Σάμι, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το οικονομικό, το οργανωτικό και το αγωνιστικό κομμάτι.

Επί της ουσίας ήταν σαν να μιλήσαμε με τον…ίδιο τον Αιγύπτιο μεγαλομέτοχο, καθώς ο Γιώργος Τουτζάρης αποτελεί το «μάτι» που έχει την επίβλεψη και την εποπτεία, αλλά και τους «μύες» που ενεργοποιούνται προς δράση σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται για το «κιτρινόμαυρο» μέλλον.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ μας απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν:

-Με το παρόν και το μέλλον του Εργοτέλη

-Την ακολουθούμενη φιλοσοφία σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο

-Την συνειδητή αποχή από το «παρασκήνιο»

-Την βούληση του Μάγκεντ Σάμι να επενδύσει επιχειρηματικά στο Ηράκλειο και την απόρριψη αυτής της σκέψης πριν καν εξελιχθεί.

-Τις σκέψεις του Αιγύπτιου μετά το τέλος της τριετίας, που είχε τεθεί ως «μίνιμουμ» χρονικό όριο για τον πρώτο απολογισμό (στο θέμα αυτό μας άφησε την εντύπωση ότι προκύπτει ένα ερωτηματικό σχετικά με την επόμενη ημέρα).

-Το ενδιαφέρον που υπάρχει για ποδοσφαιριστές του Εργοτέλη.

-Τις αγωνιστικές προσδοκίες από τη φετινή ομάδα

-Την ανταλλαγή μηνυμάτων με τους φίλους του σωματείου

-Το όνειρο της «αυτάρκειας» και τις προϋποθέσεις επιστροφής στην Α’ Εθνική.

-Την ταύτιση του με το D.N.A. του Εργοτέλη

Όλα αυτά μέσα από μια συνέντευξη που «χωρίσαμε» σε δύο μέρη.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε το πρώτο που έχει να κάνει με το διοικητικό – οργανωτικό σκέλος το οποίο απασχολεί το παρόν αλλά περισσότερο το μέλλον της ΠΑΕ δίνοντας ξεκάθαρα τον τρόπο του «σκέπτεσθαι» και του «ενεργείν».

Επιτυχημένο project που…αιμορραγεί οικονομικά

-Μπήκαμε στον 3ο χρόνο που «τρέχει» το συγκεκριμένο project στην ΠΑΕ Εργοτέλης με τον κ. Σάμι ιδιοκτήτη και εσάς Γενικό Διευθυντή. Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας κάνοντας έναν απολογισμό αυτού του διαστήματος.

«Είναι ένα project που έχει αρκετό ενδιαφέρον. Όταν ξεκίνησε δεν υπήρχε τίποτα στην ομάδα. Όλα άρχισαν από το μηδέν. Δεν υπήρχε ρόστερ. Κανένα επαγγελματικό συμβόλαιο. Έπρεπε μέσα σε ένα μήνα να δημιουργηθεί μια καινούρια ομάδα. Αναλάβαμε 27 Ιουλίου και μέχρι 31 Αυγούστου έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη σύστηαση της ΠΑΕ. Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης ήταν ξένος έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Δεν είχε Α.Φ.Μ. και εύλογα οι διαδικασίες ήταν πιο χρονοβόρες. Τελειώσαμε 30 Αυγούστου. Αυτό είχε κοστίσει αρκετά σε οικονομικό επίπεδο χωρίς να το ξέρει πολύς κόσμος».

-Για τι ποσό μιλάμε;

«Το ποσό δεν μπορεί να αποτιμηθεί καθώς στις αρχικές σκέψεις του ιδιοκτήτη ήταν να έρθουν στον Εργοτέλη ποδοσφαιριστές που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και η ιδιοκτησία τους θα περνούσε μέσα από τον Εργοτέλη. Αυτό δεν έγινε, κόστισε όμως αρκετά χρήματα που θα επενδύονταν εδώ».

-Μιλάμε για Έλληνες ποδοσφαιριστές;

«Όχι για παίκτες από το εξωτερικό, την ομάδα του κ. Σάμι τη Λιρς. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε. Δημιουργήθηκε μια ομάδα από 14 ποδοσφαιριστές, και τώρα σχεδόν τρία χρόνια μετά υπάρχει μια ομάδα που έχει βγάλει νεαρούς – εξελίξιμους παίκτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή αγωνίζονται σε καλύτερα πρωταθλήματα και μεγαλύτερες ομάδες. Υπενθυμίζω ότι από τον Εργοτέλη πέρασαν ο Κάιπερς ο οποίος πήγε στον Ολυμπιακό και τώρα παίζει στην Αζαξιό, ο Εντιαγέ που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στη Ζυρίχη, ο Γιακούμπου και ο Βασίλης Μπούζας που παίζουν στη Wadi Degla, ενώ έπονται παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα όπως ο Ιατρούδης τον οποίο βρήκαμε εδώ, ο Έφορντ, ο Κουατένγκ και άλλοι που έχουν λαμπρό μέλλον. Σε γενικές γραμμές μιλώντας για το ποδοσφαιρικό κομμάτι μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι από αυτό που έχει δημιουργηθεί. Δύο πρώην προπονητές μας εργάζονται σε υψηλότερο επίπεδο. Ο Τάκης Γκώνιας στη Wadi Degla και ο Νίκκι Παπαβασιλείου στον Πανιώνιο. Το project θεωρείται επιτυχημένο στη λογική της παραγωγής».

-Σε οικονομικό επίπεδο είναι επιτυχημένο;

«Οικονομικά το θέμα πονάει. Το να έχεις στην ιδιοκτησία σου μια ομάδα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, συνεπάγεται συνεχή αιμορραγία. Παρά τα έσοδα που είχαμε από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, το project δεν είναι ελκυστικό από άποψη κερδοφορίας. Με το κλείσιμο της τριετίας θα αποτιμήσουμε την κατάσταση και θα δούμε τι έχουμε κάνει. Το σίγουρο είναι ότι ο Εργοτέλης στο τέλος αυτής της περιόδου δεν θα είναι επουδενί σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που είχαμε ξεκινήσει».

Μακριά από το παρασκήνιο και το πρότυπο του προέδρου «πατερούλη»

-Να αναφερθούμε στο διοικητικό μοντέλο του Εργοτέλη που δεν είναι συνηθισμένο σε εγχώριο επίπεδο. Ο κ. Σάμι δεν ζει εδώ. Στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο το πρότυπο του προέδρου «πατερούλη» που είναι κοντά στην ομάδα, είναι παρεμβατικός, μιλάει με τους ποδοσφαιριστές, και είναι κοντά στις Αθλητικές Αρχές. Πολύ περισσότερο σε μια κατηγορία που το παραγοντικό «βάρος» μετριέται από το προεδρικό «εκτόπισμα». Αυτό ο Εργοτέλης το στερείται. Πόσο πιο δύσκολα κάνει τα πράγματα;

«Ο τρόπος που δούλευε ο κ. Σάμι και στις προηγούμενες ομάδες του αυτός είναι. Δεν ήταν ποτέ ο παράγοντας που θα μπει μέσα στα αποδυτήρια. Το ίδιο συνεχίζει και στον Εργοτέλη. Είναι βέβαια λίγο αδόκιμο αυτό το στιλ μιλώντας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το παράξενο είναι ότι ακόμα και οι φίλαθλοι της ομάδας μας, ζητάνε αυτόν τον τρόπο διοίκησης. Θεωρούν ότι το να μη βρίσκεται εδώ, να μην «μανουριάζει» με τους διαιτητές και τις αντίπαλες ομάδες είναι δείγμα έλλειψης ενδιαφέροντος από τον ιδιοκτήτη.. Εμείς είμαστε μακριά από όλα αυτά. Και  δεν νομίζω ότι αυτό μας έχει στερήσει κάτι παρόλο που στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι τα πιο πολλά γίνονται στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο».

-Ισχύει αυτό

«Εγώ όμως θέλω να πω ότι δεν είδα να μας στερείται κάτι. Δεν αντιμετωπίσαμε εχθρικές συμπεριφορές. Κάποιες φορές οι διαιτησίες μπορεί να είναι άσχημες αλλά δεν θέλω να βάζω στο μυαλό μου πράγματα δυσάρεστα. Επιλέγω να το κάνω αυτό γιατί θέλω να μιλάω μόνο για ποδόσφαιρο. Σε οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει παρασκήνιο. Αν ασχολείσαι με το τι κάνει ο απέναντι και δεν ασχολείσαι με το τι κάνεις εσύ θα χάσεις το στόχο σου, και εμάς η στόχευση μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα παράγει ποδόσφαιρο, πολιτισμό και χαρά σε αυτούς που έρχονται και πληρώνουν το εισιτήριο τους. Αν και στην Ελλάδα είμαστε περισσότερο «θαυμαστές» της νίκης και όχι του θεάματος. Πληρώνουμε εισιτήριο για να δούμε την ομάδα μας να κερδίσει. Το πως θα γίνει αυτό αφήνει αδιάφορους. Εμείς προσπαθήσαμε από την αρχή να προάγουμε μια φιλοσοφία βασισμένη στο ποδόσφαιρο και την παραγωγή, όχι στο παρασκήνιο και στη νίκη με κάθε τρόπο».

-Πόσο συχνά μιλάτε με τον κ. Σάμι;

«Καθημερινά».

-Του μεταφέρετε τα πάντα.

«Παρακολουθεί τα πάντα»

-Τι σας μεταφέρει για την πρόοδο της ομάδας;

«Δε μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένος. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Μιλάμε και για την ομάδα που έχει στην Αίγυπτο, γιατί έχω άποψη. Για τον Εργοτέλη μιλάμε για την καθημερινότητα της ομάδας, π.χ. γιατί χάσαμε την προηγούμενη Κυριακή από τον Απόλλωνα Λάρισας. Όλα τα παιχνίδια που είναι τηλεοπτικά τα παρακολουθεί. Δεν είχε δει το προηγούμενο παιχνίδι, και χρειαζόταν ενημέρωση. Ο κ. Σάμι δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνουμε εδώ. Και παρά το ότι ο Εργοτέλης είναι μια ομάδα και μια επένδυση που του έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,5 εκ. ευρώ, δεν αμφιβάλλει για τις κινήσεις μας και δεν παρεμβαίνει. Όλες οι αποφάσεις εδώ είναι δικές μου».

-Μπορούμε να πούμε αν και κάτι τέτοιο δεν είναι αυτοσκοπός, ότι υπάρχει πλέον κάποιας μορφής συναισθηματικό δέσιμο του κ. Σάμι με την ομάδα;

«Δε θα σας πω ότι ζει και αναπνέει κάθε μέρα με τον Εργοτέλη όπως μπορεί να συμβαίνει με κάποιους από τους οπαδούς μας. Ξέρω όμως ότι ενδιαφέρεται και του αρέσει το κλίμα στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από αυτό που έζησε στο Βέλγιο. Και αναφέρομαι στη «ζεστασιά» που έχει ζήσει από τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει εδώ. Αισθάνεται την Κρήτη κάτι πολύ κοντινό με την πατρίδα του την Αίγυπτο και η ομάδα είναι πολύ κοντά σε ταπεραμέντο και νοοτροπία με την αντίστοιχη της Αιγύπτου. Περνάει πάρα πολύ καλά όποτε έρχεται εδώ, και του είναι πολύ ευχάριστη η παραμονή και η ενασχόληση του με τον Εργοτέλη».

Το όνειρο της αυτάρκειας και το «σίριαλ» των τηλεοπτικών

-Τις προγραμματικές του δηλώσεις τις θυμάμαι. Μπορούμε να μιλήσουμε μακροπρόθεσμα για τους στόχους που έχει θέσει για τον Εργοτέλη.

«Και τώρα το ίδιο θα σας πω. Ο στόχος είναι να βελτιωνόμαστε. Τι να πούμε ότι βάζουμε στόχο να ανέβουμε κατηγορία; Και να το πω δε σημαίνει ότι θα γίνει. Εμάς ο στόχος μας είναι η βελτίωση και η οργάνωση του Εργοτέλη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χρειάζεται κανένας Σάμι να βάζει χρήματα για τη συντήρηση της ΠΑΕ. Αυτό είναι το όνειρο μου. Θα θέλαμε να γίνει μια ομάδα αυτόνομη. Βέβαια όπως είναι τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό είναι δύσκολο όμως αυτός είναι ο σκοπός μας».

-Πόσο τοις εκατό του ετήσιου μπάτζετ καλύπτει ο κ. Σάμι;

«Τον πρώτο χρόνο κάλυψε το 100%. Τώρα χρειάζεται να βάζει τουλάχιστον 500.000 ευρώ για να είναι η ομάδα Ο.Κ.».

-Η Football League έγινε Super League 2. Υπάρχει επί της ουσίας κάποια βελτίωση ή απλώς ταλαιπωρούμε τις λέξεις;

«Η διαφορά μας σε σχέση με πέρυσι είναι στις οικονομικές απολαβές. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Super League 2 έστω κι αν αυτό είναι «κόπηκε» στα δύο έχει αισθητή διαφορά με το αντίστοιχο της Football League. Φέτος τα έσοδα από το συμβόλαιο είναι κοντά στα 350.000 ευρώ καθαρά. Πέρυσι είχαμε 60.000 ευρώ μικτά. Σε ποσοστιαία διαφορά είναι τεράστια. Παρόλα αυτά όμως για να κρατηθούν εδώ άνθρωποι σαν τον κ. Σάμι, αυτό δεν φτάνει. Πέρυσι υπήρχε υπόσχεση για έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο κοντά στις 800.000 ευρώ.  Φαινόμαστε λοιπόν ξανά ανακόλουθοι σαν ελληνικό ποδόσφαιρο σε ανθρώπους που έρχονται για να επενδύσουν. Κι αυτό είναι το δύσκολο της υπόθεσης. Το να πείσουμε έναν άνθρωπο ότι αξίζει να συνεχίζει να βάζει χρήματα σε ένα πρωτάθλημα, μια ομάδα, μια εταιρεία που τα έσοδα της θα είναι διαφορετικά από αυτά που αρχικά είχαν υποσχεθεί, και να πρέπει να βρούμε τρόπους για να καλύψουμε το «gap» που δημιουργείται. Προσπαθούμε να βρούμε πως θα καλύψουμε το μπάτζετ αυτής της σεζόν»

-Είχε πειστεί ότι τα χρήματα από την τηλεόραση θα έφταναν τις 800.000 ευρώ;

«Εμείς τον πείσαμε για αυτό. Ο κ. Σάμι δεν ήξερε. Δεν του είπαμε ότι εμείς θα βρούμε τα χρήματα»

-Τότε είχατε πειστεί εσείς.

«Η κυβέρνηση μας τα έλεγε. Δεν τα έγραψαν οι εφημερίδες»

-Όταν «μπήκε» ο κ. Σάμι στον Εργοτέλη το 2017, το περιβάλλον της Football League ήταν απολύτως «τοξικό», τα σημεία αναφοράς σε αυτό το πρωτάθλημα ήταν μονίμως αρνητικά. Αυτό τον «ξενέρωσε» όπως λέμε στη λαϊκή γλώσσα;

«Ευτυχώς ο κ. Σάμι δεν είναι Έλληνας και δεν διάβαζε τι γινόταν. Αν του μεταφέραμε τα πάντα όπως ήταν τότε, ο κ. Σάμι θα είχε…τρέξει χιλιόμετρα μακριά. Εγώ του τα είχα πει πριν, όταν ήθελε να αναλάβει τον Εργοτέλη. Τότε του είχα πει: «Είσαι τρελός;». Όχι για τον Εργοτέλη, αλλά για το πρωτάθλημα που συμμετείχε η ομάδα. Εγώ δεν ήξερα τίποτα όταν ήρθα εδώ. Απλά για την τοξικότητα που μιλήσατε πριν, και για ένα πρωτάθλημα που ακούγοντας από έξω ότι είναι εντελώς αφερέγγυο, και ανυπόληπτο του είχα πει «που πας;». Ξέροντας και την παρουσία του στο Βέλγιο. Με ρωτούσε πολλά πράγματα, όπως πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και δεν ξέραμε να του απαντήσουμε. Του φάνηκε τρελό. Την πρώτη χρονιά βέβαια αυτό μας βόλεψε γιατί αργήσαμε να κάνουμε ομάδα. Τη δεύτερη χρονιά δε μπορούσε να το διανοηθεί. Φέτος που έγινε πάλι το ίδιο και ο ίδιος το θεώρησε δεδομένο ότι έτσι γίνεται και ότι δεν χρειάζεται να ψάξει απαντήσεις. Αρχίζει και καταλαβαίνει ότι έτσι πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα σε αυτήν την κατηγορία. Και στη χώρα του γίνονται ευτράπελα και μου λέει ότι τελικά δεν γίνονται μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ευρώπη παραπλήσια πράγματα. Έχει εμπιστοσύνη όμως στους ανθρώπους του στην Ελλάδα που θα του εξηγήσουν πώς είναι η κατάσταση όταν κάτι δεν πάει καλά».

Το «τείχος» για τις επενδύσεις, και το ποδόσφαιρο που βρέθηκε εν τω…μέσω της κυβερνητικής αλλαγής

-Υπάρχει σκέψη για περαιτέρω επιχειρηματική του επέκταση στο Ηράκλειο το προσεχές ή απώτερο μέλλον;

«Όταν ήρθε για πρώτη φορά, είχε στο νου του να κάνει κάποια πράγματα αλλά συνάντησε «τοίχο» οπότε σταμάτησε να ασχολείται πλέον».

-Από το επίσημο κράτος;

«Ναι. Είχε κάποιες ιδέες που στην Ελλάδα, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ειδικά όταν παρεμβάλλεται το κράτος ενδιάμεσα. Του είπα πολλές φορές «άστο δεν γίνεται αυτό που λες, μη σπαταλάς χρήματα για να κάνεις μελέτες».

-Με τι είχαν να κάνουν τα επιχειρηματικά του σχέδια;

«Περισσότερο με τουριστικό αθλητισμό. Όπως ακριβώς είναι η δουλειά του στην Αίγυπτο με τα κλαμπ αναψυχής. Σκεφτόταν να κάνει κάτι παρόμοιο στο Ηράκλειο. Με κάποιες χρήσεις υπαρχουσών δομών γηπεδικών εγκαταστάσεων και όλα τα συναφή. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προχωρήσει, επειδή ο Σάμι δεν ήρθε με «τυμπανοκρουσίες», ούτε τον έφεραν πολιτικοί, για να του πουν να πάρει μια ομάδα. Ήρθε από μόνος του ως επαγγελματίας ποδοσφαιράνθρωπος. Του αρέσει ο αθλητισμός. Δεν ασχολείται με τίποτα άλλο».

-Για τα τηλεοπτικά θέλω να σας ζητήσω να μου κάνετε μια αναφορά τώρα που το θέμα είναι πλέον είναι οριστικό. Υπήρξαν παρατάσεις, μια γενικότερη ταλαιπωρία. Πόσο σας επηρέασε στο δικό σας οργανόγραμμα;

«Ήταν η πρώτη χρονιά που πιστεύαμε ότι επρόκειτο να υπάρξει μια κανονικότητα, σύμφωνα με όσα μας είχε πει ο προηγούμενος Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης. Ότι θα υπήρχε μια ρευστότητα που θα κάλυπτε τις ανάγκες των ομάδων. Τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο κ. Βασιλειάδης ήταν στο συγκεκριμένο ύψος βάσει μιας μελέτης που είχε πάρει στα χέρια του και έλεγε ότι η βιωσιμότητα μιας ομάδας στη Β’ Εθνική είναι κοντά στις 800.000 ευρώ το χρόνο. Για να είναι όλοι πληρωμένοι, τα πάντα τακτοποιημένα και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Από κει και πέρα όποιος ήθελε μεγαλύτερα μπάτζετ θα έπρεπε να καλύψει από μόνος του τον προϋπολογισμό. Βάσει αυτής της μελέτης αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει αυτά τα χρήματα μέσω του τηλεοπτικού συμβολαίου. Δεν ήταν επιχορήγηση, αλλά η πώληση ενός προϊόντος σε τηλεοπτικό σταθμό. Εφόσον άργησε τόσο πολύ η προηγούμενη κυβέρνηση να το καταστήσει νόμο του κράτους και να δεσμευθεί εξολοκλήρου απέναντι σε αυτό, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε ότι το ποδόσφαιρο για αυτήν είναι ένα «βαρίδιο» και πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να φύγει από πάνω της. Παρά το γεγονός ότι εμείς σαν ποδόσφαιρο αποδίδουμε πολλά χρήματα σε φόρους συμβολαίων. Πληρώνουμε κοντά στα 220 – 250.000 ευρώ το χρόνο σε Ι.Κ.Α. και Εφορία. Τόσο κοστίζει σε εμάς. Φανταστείτε ότι σε ένα μπάτζετ ενός εκατομμυρίου το 25% πάει πίσω στο κράτος, άμεσα ή έμμεσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η ελληνική τηλεόραση δεν θέλει το ποδόσφαιρο παρά το ότι εμείς δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Από όσα παιχνίδια έχει δείξει, τουλάχιστον του Εργοτέλη, νομίζω φάνηκε ότι τόσο το θέαμα όσο και η διάθεση μας για να προσφέρουμε ένα καλό προϊόν είναι πολύ μεγάλη και ανταποκρίνεται στα χρήματα που παίρνουμε».

-Δε θεωρείτε υπέρογκο το ποσό των 800.000 ευρώ; Ακόμα και οι δείκτες ακροαματικότητας ήταν μικροί. Δεν σας έβαλε σε σκέψεις ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο;

«Η απαξίωση του πρωταθλήματος οφείλεται στο ότι είχε αφεθεί στη μοίρα του. Υπήρχαν εποχές που η Β’ Εθνική έπαιρνε πολύ καλά λεφτά από εταιρίες όπως η Alpha Digital ή η Cosmote. Τα χρήματα έμπαιναν χωρίς κανέναν έλεγχο τότε στο ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω που πήγαιναν. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση «πονάει χέρι – κόβει χέρι». Όταν όμως αφήνεις μια κατηγορία με μηδέν έσοδα, λογικό είναι να διεισδύσουν μέσα στο ποδόσφαιρο άνθρωποι αμφιβόλου ηθικής που θέλουν να κάνουν άλλα πράγματα. Αυτό με τον καιρό σάπιζε ολοένα και περισσότερο. Ο Υπουργός λοιπόν είπε ότι αν θέλουμε να φτιάξουμε ποδόσφαιρο, πρέπει να μπουν χρήματα. Τα χρήματα όμως μπαίνουν με κανόνες στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρχουν φορολογικές ενημερότητες, να είναι πληρωμένοι όλοι, ώστε να υπάρχει ένα δυνατό προϊόν. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς να επενδύσεις. Ουσιαστικά λοιπόν το κράτος, θέλησε να επενδύσει στο ποδόσφαιρο. Τώρα το αν είναι πολλά ή λίγα τα λεφτά που δίνονται το δείχνει μόνο η ανταποδοτικότητα τους. Εμείς δεν το ξέρουμε αυτό. Δεν είδαμε τους δείκτες ακροαματικότητας, δεν ξέρουμε τι διαφημίσεις μπορεί να φέρει αν διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα πολύ καλό, έστω και με τα χρήματα που έδωσαν. Δεν μας έχει ενημερώσει ποτέ η Ε.Ρ.Τ. τι ακροαματικότητες κάναμε, και τι έσοδα φέραμε»

-Νομίζω ήταν μηδαμινές

«Εγώ έχω ζητήσει από τη Λίγκα να μας δώσει τους δείκτες ακροαματικότητας από τα παιχνίδια μας, και δεν τις πήρα ποτέ»

-Έβγαιναν δείκτες και ήταν ελάχιστοι

«Έβγαζαν το γενικό σύνολο, και όχι τους δείκτες της συγκεκριμένης ημέρας. Έβγαζαν τα συνολικά νούμερα. Όταν έπαιζε π.χ. Δόξα – Α.Ο.Τ. αποκλείεται αυτό το παιχνίδι να μην είχε τηλεθεατές στη Δράμα και στα Τρίκαλα που να συγκεντρώνουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Λένε ότι το ποσό που δίνεται είναι υπέρογκο. Εγώ δεν το ξέρω αυτό. Μπορεί να είναι και υποτιμημένο».

Οι σκέψεις του Σάμι για το «αύριο»

-Η τριετία παρουσίας που αρχικά είχε τεθεί από τον κ. Σάμι συμπληρώνεται φέτος. Θα υπάρξει συνέχεια;

«Στο τέλος του καλοκαιριού θα συζητήσουμε και θα βάλουμε κάτω τα πράγματα για να δούμε τι έχουμε κάνει και πως συνεχίζεται αυτό το project του Εργοτέλη. Θα πρέπει να δούμε ποιες συνθήκες θα δημιουργηθούν του χρόνου για τις κατηγορίες, τα τηλεοπτικά, και γενικότερα το τοπίο που προς το παρόν είναι θολό. Κανείς δεν ξέρει τίποτα, και όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα τα πράγματα εύκολα αλλάζουν, οπότε έχουμε το χρόνο να δούμε πως θα κινηθεί η ομάδα τη νέα σεζόν. Σίγουρα θα είναι ένα πλάνο μιας νέας τριετίας που δεν θα είναι όμως αποκομμένο από την προηγούμενη».

-Το πιο σημαντικό είναι όμως η παραμονή του στην ηγεσία της ΠΑΕ.

«Θα το συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι θα κάνει. Εγώ λέω ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα συζητήσουμε και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ένα πλάνο μιας επόμενης τριετίας. Μπορεί να είναι εδώ ο ιδιοκτήτης και να μην είμαι εγώ. Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό. Στα μάτια τα δικά μου χρειάζεται να προγραμματίσεις τουλάχιστον την επόμενη τριετία για να δεις και να θέσεις καινούριους στόχους».

-Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο μετά το κλείσιμο της τριετίας ο Εργοτέλης να πορευτεί χωρίς τον κ. Σάμι;

«Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Σάμι. Εγώ είχα μιλήσει μαζί του για ένα πλάνο τριετίας όταν είχα συμφωνήσει να έρθω εδώ. Αυτή η τριετία τελειώνει σε ότι έχει να κάνει με εμένα. Η ιδιοκτησία του κ. Σάμι υπάρχει. Υπάρχουν μετοχές. Θα πρέπει να δούμε τις προοπτικές, το τι θέλουμε να κάνουμε και να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσει ο κ. Σάμι, αν θα συνεχίσω εγώ μαζί του και θα δούμε ποια θα είναι η μελλοντική μας κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι ο Εργοτέλης είναι ζωντανός. Έχει μια μαγιά καλή και νομίζω ότι είναι ένα σωματείο στο οποίο εύκολα μπορεί να δουλέψει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έμεινε όρθιος στην Ριζούπολη ο ΟΦΗ!

Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ο ΟΦΗ ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην Ριζούπολη και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την διαφορά του από...

Με Σωτηρίου, Ντε Γκούζμαν και Σολίς στην Αθήνα

Με τους Δημήτρη Σωτηρίου, Nazareno Solis και Jonathan De Guzman να προπονούνται κανονικά για μια ακόμη ημέρα και να εντάσσονται στην αποστολή για τον...

Μαγνητική για Νέιρα και Σολίς

Με προπόνηση που έγινε το πρωί της Τρίτης (6/4) στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, άρχισε η προετοιμασία του ΟΦΗ για τον εκτός έδρας αγώνα με...

Θλάση ο Φερέιρα

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός των Κρητικών  δεν αναμένεται να παίξει στη Ριζούπολη και... βλέπουμε. Αλλαγή στην αλλαγή έγινε ο Φερέιρα στο 2-1 του ΟΦΗ επί του...

Σαρδινέρο: “Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη και την αξίζαμε”

Ο Αντριάν Σαρδινέρο μίλησε στα κανάλια Novasports για την επιστροφή στις νίκες του ΟΦΗ με το 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και το...