Ο Ηρακλειώτης Μ. Κασαπάκης που διαπρέπει στον Παναθηναϊκό μιλάει στο mpalakritis.gr

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές να δίνεις χώρο στους νέους ανθρώπους να εξελιχθούν στον τομέα που έχουν επιλέξει. Να φέρνουν την αύρα τους, τις ιδέες τους και τη φιλοσοφία τους. Ωστόσο, όλο αυτό εκτός Ελλάδας, καθώς στη χώρα μας τέτοιες κινήσεις σπανίζουν…

- Advertisement -

Μία από τις λιγοστές περιπτώσεις είναι αυτή του Ηρακλειώτη Μάνου Κασαπάκη, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του (28 ετών), έχει επιλεχθεί από τον Παναθηναϊκό να αναλάβει επικεφαλής αποκατάστασης στο ποδοσφαιρικό τμήμα από το 2014.

Ο ίδιος ιδιαίτερα προσγειωμένος στην παρουσία του και στα λεγόμενά του μιλάει αποκλειστικά στο mpalakritis.gr για τη μέχρι τώρα πορεία της καριέρας του, τα όσα ζει στην καθημερινότητά του στο Κορωπί με τον Παναθηναϊκό, ενώ δε θα μπορούσαν να λείψουν από τη συζήτησή μας οι Γιάννη Σαμαράς και Γιώργος Σίμος, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στους πράσινους με απόλυτη επιτυχία.

Ως γέννημα θρέμμα Ηρακλειώτης, ο Μάνος Κασαπάκης αναλύει το πρότζεκτ που χτίζεται στον ΟΦΗ, τονίζοντας πως οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν μία κληρονομιά σε ολόκληρο το νησί και αυτό πρέπει να στηριχθεί από όλους, όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει.

Με την έκφραση, «σαν το Ηράκλειο πουθενά», ξεκίνησε η συζήτησή μας με τον ίδιο, ο οποίος παρότι δηλώνει απόλυτα αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις του στον Παναθηναϊκό και ευλογημένος που ανήκει σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ελλάδας, δείχνει να αναπολεί το μέρος στο οποίο μεγάλωσε.

«Όταν ένα παιδί τελειώνει τη σχολή στην Ελλάδα δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Πρέπει να ψάξεις πολύ, όμως εμένα άνοιξε μία πόρτα στον Παναθηναϊκό σε πρώτη φάση, μπήκα σε μία οργανωμένη ακαδημία τότε από την οποία έπαιρνα αρκετά πράγματα και στην πορεία μου έγινε η πρόσληψη, τότε ήταν και ο κ. Σαμαράς εκεί. Καταφέραμε και δουλέψαμε σε υψηλό επίπεδο, κατάλαβα και γω τις απαιτήσεις και μπήκα στη διαδικασία να αναζητήσω εξειδικευμένη γνώση γύρω από το κομμάτι. Έπειτα ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου και η εξέλιξη.

Κάποια στιγμή στην πορεία κι ενώ υπήρχε ένα πολύ καλό τιμ στην πρώτη ομάδα που ήταν επικεφαλής ο Χρήστος Καρβουνίδης, έφυγε από την ομάδα, οπότε μου ζητήθηκε να ανέβω εγώ και να καλύψω το κενό. Σε πρώτη φάση δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί αντικατέστησα τον νούμερο ένα επικεφαλής φυσιοθεραπευτή στην Ελλάδα και έπρεπε να στηθεί μία διαδικασία και ένα τιμ γύρω από αυτό. Πλέον έχουμε ένα πάρα πολύ καλό επιτελείο γύρω από τους ποδοσφαιριστές. Επειδή και ο κ. Δώνης όπως και ο κ. Νταμπίζας βοήθησαν πολύ για να στηθεί μία διαδικασία γύρω από τον αθλητή που έχει να κάνει με την καθημερινότητά του σε όλα τα επίπεδα», ήταν τα πρώτα λόγια του Μάνου Κασαπάκη, αναφορικά με το ξεκίνημα της καριέρας του στον Παναθηναϊκό.

«Αρκετοί μνημονεύουν το έργο του Γιάννη Σαμαρά στον Παναθηναϊκό»

Κι αυτή ήταν η αρχή για τα όσα έχει χτίσει τα δύο τελευταία χρόνια ως επικεφαλής φυσικής κατάστασης στον Παναθηναϊκό, στον οποίο φυσικά συνεργάστηκε με τους Γιάννη Σαμαρά και Γιώργο Σίμο για τους οποίους μιλάει με τα καλύτερα λόγια.

«Ο κ. Γιάννης είναι εξαιρετικός άνθρωπος και μπορεί να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε μονάχα με μία συζήτηση μαζί του. Έχει εξειδικευμένη γνώση γύρω από το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και γενικά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μπορεί εγώ να ασχολούμαι με τη φυσιοθεραπεία και το κομμάτι της αποκατάστασης, όμως αυτό που είχε στηθεί στην ακαδημία επηρέαζε και εμένα. Η ακαδημία δούλευε σε υψηλό επίπεδο και ο κάθε επαγγελματίας εκεί μέσα έπρεπε να αναζητάει πράγματα στο δικό του κομμάτι για να καταφέρει να ανταπεξέρχεται. Έχουν ανέβει πολλά παιδιά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη ομάδα, άρα ο κ. Γιάννης έχει αφήσει το στίγμα του στο σύλλογο και αρκετοί είναι εκείνοι που μνημονεύουν το έργο του ακόμα και σήμερα.

Όσον αφορά τον κ. Σίμο, συνεργαστήκαμε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού. Ήταν ξεκάθαρο ότι είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που έχει πολύ όρεξη να εξελιχθεί, να γνωρίσει πράγματα. Είναι πολύ κοντά στη φιλοσοφία που θέλει να περάσει η ομάδα του ΟΦΗ. Δεν ξαφνιάστηκα για την επιλογή. Είναι καλό να γίνεται χώρος σε νέους επαγγελματίες στο ποδόσφαιρο. Και μένα μου ανοίχτηκε μία πολύ σημαντική θέση στον Παναθηναϊκό αρκετά νωρίς και αν δεις αυτό που έχουμε στήσει όλο το επιτελείο είναι πολύ ωραίο. Μπορεί να είναι μικρός ο Γιώργος, όμως οι παραστάσεις του είναι αρκετές και είναι ο κατάλληλος για να διδάξει ποδόσφαιρο. Αυτές οι θέσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα και το ξεκίνημα που έχει κάνει ο ΟΦΗ, επιβεβαιώνει πως η επιλογή του Σίμου ήταν μία πολύ καλή επιλογή. Έχει πολλά πράγματα να δώσει γιατί στην ομάδα δε δουλεύουν μόνο για το σήμερα αλλά προοδευτικά».

«Δημιουργείται μία κληρονομιά για τον ΟΦΗ και πρέπει να προφυλαχθεί»

 

Μιλώντας για το πρότζεκτ που χτίζεται στον ΟΦΗ, ο Μάνος Κασαπάκης δήλωσε πως οι άνθρωποι που τρέχουν το πρότζεκτ του ΟΦΗ βρίσκονται στο Ηράκλειο για να αφήσουν πίσω τους μία παρακαταθήκη και να βοηθήσουν την πόλη και την ομάδα και αυτό πρέπει να στηριχθεί από όλους.

«Χάρηκα πολύ όταν άκουσα για το όλο εγχείρημα στον ΟΦΗ. Είναι η ομάδα του Ηρακλείου, είναι η ομάδα της Κρήτης. Χάρηκα όταν άκουσα ότι έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στο Ηράκλειο γιατί κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό και δομημένο θα υπάρχει σαν πρότζεκτ. Και όντως έτσι είναι. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν προοπτικά θέλουν να αναπτύξουν παιδιά. Θέλουν να βοηθήσουν τον ΟΦΗ και το νησί, γι’ αυτό κι αν βλέπετε οι δράσεις τους ξεφεύγουν από το ποδόσφαιρο και θα ασχοληθούν με την τοπική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό για τον ΟΦΗ που έχει αυτούς τους ανθρώπους και αν μείνουν σταθεροί σ’ αυτό το πλάνο στην πορεία έχει να δώσει πολύ καλά πράγματα η ομάδα.

Είχαμε μιλήσει πρόσφατα με τον κ. Σαμαρά. Μου ανέφερε πως ένα από τα ατού εδώ είναι ότι υπάρχει θάλασσα. Και η θάλασσα δημιουργεί απόσταση από κάποια άλλα πράγματα και παράλληλα μία ηρεμία για να μπορούν να χτιστούν κάποια πράγματα εδώ. Θα έλεγα ότι δημιουργείται μία κληρονομιά για τον ΟΦΗ μ’ αυτούς τους ανθρώπους και το πρότζεκτ. Να τους ευχηθώ καλή επιτυχία, να πάει όσο καλύτερα γίνεται γιατί όσο καλύτερα πηγαίνει ο ΟΦΗ έχει να κερδίσει όλο το νησί από αυτό. Δεν τους νοιάζει το αποτέλεσμα αλλά να γίνει σωστά η διαδικασία. Ο κ. Γιάννης, αλλά και ο Γιώργος είναι πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία, έχουν εκπαιδευτεί, το έχουν ζήσει και γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή όλο αυτό. Πρέπει να προφυλαχθεί όλο αυτό που γίνεται στον ΟΦΗ. Πρέπει όλοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Από τα ΜΜΕ, τους φιλάθλους και από την κοινωνία του Ηρακλείου για να μη χαλάσει κανένας κρίκος. Πλέον, όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει αυτό που γίνεται στον ΟΦΗ και είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Κάνουμε παρέα με αρκετά παιδιά από τον ΟΦΗ και μου λένε ότι παίζουν χωρίς άγχος και είναι πολύ σημαντικό αυτό».

«Δουλεύουμε σε υψηλό επίπεδο στον Παναθηναϊκό»

Αναφορικά με την πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και το κακό ξεκίνημα που είχε κάνει η ομάδα, καθώς και για το αν επηρεάστηκε η δουλειά του από το αγωνιστικό κομμάτι, ο ίδιος ανέφερε:

«Από τον Ολυμπιακό και μετά η ομάδα έχει ξεκινήσει να βγάζει τη δουλειά που γίνεται. Είναι δουλειά που γίνεται αρκετό καιρό και βγαίνει στο γήπεδο σιγά – σιγά. Θα σας πω και ένα παράδειγμα. Μετά την ήττα από τον Άρη, που η ομάδα ηττήθηκε με ένα βαρύ σκορ, εμείς εσωτερικά σε επιστημονικό επίπεδο και σε συνεργασία και με το τεχνικό τιμ, οι συζητήσεις που κάναμε ήταν για προοπτικά πράγματα. Δε μπορείς να σταθείς στις ήττες αλλά πως μπορείς μέσα από τη δουλειά να βελτιωθείς και να μείνεις στο πλάνο που έχεις φτιάξει. Το τιμ που έχει ο κ. Δώνης μαζί του κάνουν εξαιρετική δουλειά και όλο αυτό είχε ταιριάξει με τον κ. Νταμπίζα και σε επιστημονικό επίπεδο είχαμε καταφέρει να στήσουμε μία πολύ ωραία διαδικασία γύρω από τον αθλητή. Ακόμα και στο κακό ξεκίνημα αυτό έμεινε το ίδιο.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε ο κ. Δώνης, ο οποίος είναι ένας προπονητής που έχει το δικό του τιμ εδώ και πολλά χρόνια, άρα γνωρίζουν τι θέλουν και τι πρέπει να κάνουν. Έχουν διάθεση, όρεξη, είναι αρκετά συζητήσιμος και μπορεί να αντιληφθεί αρκετά πράγματα ακόμα και στο δικό μας κομμάτι. Σέβεται πάρα πού τη δουλειά μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μας δίνει το χώρο και το χρόνο να δουλέψουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα ιατρικό τιμ να μπορεί να δουλέψει. Έχω πολύ καλούς συνεργάτες και γω, έχουμε χτίσει ένα επιστημονικό τιμ γύρω από την ομάδα».

«Περάσαμε ένα δύσκολο οικονομικά διάστημα στην ομάδα»

Όσο για το επίπεδο δουλειάς, καθώς και για τα οικονομικά εφόδια που του δίνει η ομάδα, ο Ηρακλειώτης φυσιοθεραπευτής ανέφερε πως ο Παναθηναϊκός πέρασε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, όμως πλέον έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην ομάδα.

«Είναι υψηλό το επίπεδο, είναι πολύ οργανωμένα και είναι σημαντικό για μας να δίνουμε το 100% στους παίκτες. Περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα οικονομικά όμως πλέον έχει επανέλθει η κανονικότητα στο σύλλογο, η καθημερινότητα είναι καλύτερη, τα εφόδια πολύ καλύτερα. Χαρακτηριστικό είναι πως η ομάδα παρότι πέρασε δύσκολες καταστάσεις, προσπάθησε να χτίσει γύρω από τον αθλητή. Μας στέλνει σε πολλά σεμινάρια που γίνονται στον κόσμο, πρέπει να είμαστε και είμαστε ενημερωμένοι για όλες τις νέες μεθόδους. Σίγουρα μου ήρθε εμένα νωρίς αυτό καθώς στα 26 μου που έγινα επικεφαλής στην ομάδα, παράλληλα όμως έχω μεγάλο αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας. Είμαστε πολύ καλά».

Για το αν σκέφτεται κάποια στιγμή να επιστρέψει στο Ηράκλειο και να εργαστεί σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες του νησιού ο ίδιος επεσήμανε: «Ειλικρινά είμαι πολύ καλά εκεί που βρίσκομαι τώρα. Δεν είμαι στη διαδικασία να σκεφτώ το μετά. Σίγουρα το Ηράκλειο, επειδή είμαι και Ηρακλειώτης, για μένα είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο. Έχω μάθει να μη λέω ποτέ, αλλά είμαι συγκεντρωμένος σ’ αυτό που κάνω στον Παναθηναϊκό και ευτυχισμένος με όσα έχω εδώ».

ΚΟΥΒΙΔΗΣ - ΠΑΓΩΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ματσάρα στην Ριζούπολη!

Με έναν «χορταστικό» αγώνα έπεσε η αυλαία της 10ης ημέρας στο πρωτάθλημα, που βρήκε Απόλλωνα Σμύρνης και Βόλο ισόπαλους 3-3 στη Ριζούπολη, σε ένα...

Απειλές θανάτου σε Ισπανίδα παίκτρια!

Η Ισπανίδα ποδοσφαιριστής, Πάουλα Δαπένα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δέχθηκε απειλές θανάτου, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ενός λεπτού σιγή για τον Ντιέγκο Μαραντόνα,...

Χωρίς τον Ντε Γκούζμαν η σημερινή προπόνηση

Χωρίς τον Jonathan De Guzman ολοκληρώθηκε την Δευτέρα (30/11) η πρώτη προπόνηση της ομάδας μας μετά το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο μέσος του...

Γιακουμάκης: “Στην Εθνική έχω ζήσει το καλύτερο κλίμα σε ομάδα”

Ο πρώτος σκόρερ της Eredivisie, Γιώργος Γιακουμάκης στη συνέντευξη της ζωής του στο gazzetta.gr. Μιλά για την ΑΕΚ και την Εθνική ομάδα, για τον...

Ξανά το… 2021 ο Ντε Γκούζμαν

Για τουλάχιστον τρείς βδομάδες θα μείνει εκτός ο Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν εξαιτίας του τραυματισμού που υπέστη χθες στην νίκη του ΟΦΗ με τα Γιάννινα...