Λίγο πριν το ματς της χρονιάς…

Σε έξι ημέρες ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Ατρόμητο στο παιχνίδι που κατά πάσα πιθανότητα θα καθορίσει αν θα μπει ή όχι στα πλέι – οφ. Είναι ματς από αυτά που καθορίζουν αγωνιστικούς στόχους.

- Advertisement -

Αισθανόμαι όμως για μια ακόμα φορά την ανάγκη να αναφερθώ στο «δάσος». Όχι στα «δέντρα».

Από την πρώτη στιγμή, μέσω της ιστοσελίδας μας κάναμε ξεκάθαρη την θέση μας για τον ΟΦΗ.

Πιο ξεκάθαρη δεν γινόταν.

Αρκετός κόσμος μου καταλόγιζε μάλιστα…αταραξία μετά από κάθε ήττα της ομάδας.

Και λοιπόν;

Τα περισσότερα κείμενα δεν ήταν αγωνιστικά, αλλά εστίαζαν στα βαθύτερα νοήματα που επιδιώκει να ακολουθήσει αλλά και να περάσει η κρητική ομάδα και Π.Α.Ε.

Μετά από ένα ακόμα παιχνίδι του ΟΦΗ είμαστε υποχρεωμένοι να γράψουμε για το αυτονόητο. Τώρα λίγες ημέρες πριν το ματς που – δικαίως – θα χαρακτηριστεί ως το «ματς της χρονιάς».

Δεν αναφερόμαστε για πρώτη φορά σε αυτά που πράγματι θεωρούμε σημαντικά. Έχουμε όμως…. «προειδοποιήσει» ότι θα τα γράφουμε μέχρι…ναυτίας. Πρώτα από όλα από εσωτερική ανάγκη.

Ο «καλός αγώνας» που δίνει φέτος λοιπόν ο ΟΦΗ, ο αγώνας που εμπνέει και συγκινεί το Πανελλήνιο έχει ήδη κερδηθεί.

Το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» που έχει ήδη κερδηθεί

Και δεν έχει σχέση με αποτελέσματα αλλά με την κατά «μέτωπο» σύγκρουση του με όλες τις παράνοιες και τοξικότητες που συνεχίζουν σε εγχώριο επίπεδο να ταλαιπωρούν όχι μόνο το άθλημα αλλά και τον…αθλητισμό.

Υπάρχει κόσμος που δυστυχώς έχει πάρει «διαζύγιο» από την κοινή λογική. Που έχει την απαίτηση από την ομάδα να κερδίζει ΠΑΝΤΑ. Ανεξαρτήτως αντιπάλου και αγωνιστικών προβλημάτων. Ειδάλλως σου λέει, «τι καλή ομάδα είναι;»

Προφανώς μια ήττα δεν είναι ποτέ επιθυμητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως γίνεται κατανοητή λόγω απουσιών ή ανώτερης ποιότητας του αντιπάλου. Νισάφι!

Κάποιοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι συντελείται στον ΟΦΗ (που πέρυσι έσωσε την παρτίδα της παραμονής στην τελευταία φάση ενός μπαράζ που παίχτηκε σε δύο παρτίδες, έτσι;).

Δεν μπορεί να αγνοείται από μέρος των φίλων του, ότι ποτέ εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, ο σύλλογος δεν βρέθηκε ποδοσφαιρικά σε καλύτερο σημείο από ότι τώρα. Δεν γίνεται…

Ένας σύλλογος που έχει υποστεί τέτοια και τόση φθορά…Είναι να αναρωτιέσαι μέχρι πότε η ιστορία δεν θα διδάσκει…

Ούτε είναι σοβαρό ο οποιοσδήποτε, να ζητά τον ουρανό με τα άστρα επειδή η ομάδα όχι μόνο δείχνει ικανή αλλά αξίζει να φτάσει στη διάκριση, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η απόλαυση της διαδικασίας

Το μεγάλο στοίχημα του ΟΦΗ παίζεται κυρίως εκτός γηπέδου.

Έξω από το γήπεδο αναμετράται καθημερινά με παράνοιες και τοξικότητες «ριζωμένες» στις δεκαετίες.

Είναι ανάγκη να γίνει αυτό κατανοητό. Πρώτα από όλα στους ίδιους τους φίλους της ομάδας.

Το απόλυτα φυσιολογικό…αξιοπερίεργο

Φίλαθλοι του ΟΦΗ κατά καιρούς μου έχουν πει, ότι βρίσκουν  τα κείμενα μου…εμμονικά σε σημείο «ψύχωσης», όταν αναφέρω ότι έχουμε συνηθίσει να δίνουμε έμφαση σε λάθος πράγματα, που η «θεμελίωση» τους ξεκινά από το ότι ο νικητής έχει πάντα δίκιο. Ότι το αποτέλεσμα λέει πάντα όλη την αλήθεια.

Η πραγματική ψύχωση όμως είναι διαφορετική, και έχει να κάνει με την «μανιακή» προσκόλληση στην ασχήμια και την «φτώχεια» του «έργου», από την οποία πρέπει να ξεφύγει το ποδόσφαιρο, που είναι «έρμαιο» κέντρων και παράκεντρων εξουσίας, που με τη σειρά τους χωρίζονται σε «στρατόπεδα» και «παραστρατόπεδα».

Έχουμε αναφέρει ότι σε ένα «αντιποδοσφαιρικό»  – καταθλιπτικό σχεδόν – τοπίο, η αλλαγή νοοτροπίας δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη.

Ο «σπόρος» που φυτεύεται…

Επίσης έχω εκφράσει την προσωπική άποψη – βεβαιότητα ότι η φιλοσοφία που εκφράζει ο ΟΦΗ θα δικαιωθεί. Σε ένα κοντινό η μακρινότερο μέλλον. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο ΟΦΗ τόσο ως ομάδα, όσο και ως εταιρεία (σε μια κατάσταση υγείας αυτά τα δύο ΠΡΕΠΕΙ να πηγαίνουν πάντα μαζί) κερδίζει σταδιακά την αναγνώριση και την αποδοχή.

ΟΦΗ: Η χαρά του φιλάθλου

Καλύπτει κενά χρόνων.

Αποτελεί «αύρα πνοής» σε ένα χώρο που οι πάντες έχουν πάρει «διαζύγιο» όχι από την χαρά της νίκης αλλά από την χαρά του παιχνιδιού.

Πολύτιμη ομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Μέσω της πίστης και της συνέπειας σε αρχές που είναι απαλλαγμένες από τις φοβίες και τα κόμπλεξ του εγχώριου σκηνικού που έχουν σακατέψει – και συνεχίζουν να το κάνουν – συνειδήσεις αποκτά θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα.

Δεν επιλέγει να αντιγράψει «δοκιμασμένα» πρότυπα που έχουν λανθασμένα επικρατήσει να θεωρούνται σωστά.

«Ντρέπεται» να παίξει αντιποδόσφαιρο και να παραβιάσει την δεοντολογία του αθλήματος για πρόσκαιρα κέρδη, κάνοντας σκόπιμα σε αρκετές περιπτώσεις την ζωή του δυσκολότερη.

Γίνεται «πάροχος» πληροφοριών στις «ναρκωμένες» ποδοσφαιρικά συνειδήσεις, ότι νικητής μπορεί να είσαι ανεξάρτητα από το τι γράφει το ταμπλό μετά τη λήξη.

«Προστάτης» αξιών που αναζητούνται σε ένα ποδοσφαιρικό τοπίο που παρουσιάζει την εικόνα «ζητιανιάς».

Ορισμένοι φίλοι του ΟΦΗ έχουν «πιάσει» το μήνυμα. Ορισμένοι όχι.

Ψυχραιμία…

Σε κάποιους άλλους, το νόημα περνάει «ξώπετσα». Όχι βαθιά.

Ακόμα και σε αγωνιστικό όμως επίπεδο, το σπουδαίο σε ότι έχει να κάνει με την φετινή ομάδα δεν εξαντλείται στην «λάμψη» της θέσης που θα τερματίσει.

Το πραγματικό ζητούμενο…

Η πραγματική πρόκληση είναι διαφορετική. Έχει να κάνει με την εύρεση και στην συνέχεια την «κατοχύρωση» της «ταυτότητας» που στο εξής θα προσδιορίζει την ομάδα.

Ο πραγματικός στόχος…

Στην «αντοχή των υλικών». Στην σωστή ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων.

Ο ΟΦΗ προτείνει μια καινούρια – ανώτερη αισθητική. Ακόμα κι όταν χάνει.

Από ΜΟΝΟΣ του συνιστά αναβάθμιση του προϊόντος.

Επιτέλους είναι αναγκαίο να πάρει καθένας μας θέση για το ποδόσφαιρο που θέλει.

Το ποδόσφαιρο που θέλουμε…

Τίμια. Όχι παίζοντας «κρυφτούλι». Ούτε με την υιοθέτηση της υποκριτικής θέσης «και με τον αστυφύλαξ, και με τον χωροφύλαξ». Λέγοντας δηλαδή ότι «θέλουμε να είμαστε καλοί» αλλά κλαψουρίζοντας στη συνέχεια μετά από μια ήττα.

Ας τα κατανοήσει όλα αυτά ο φίλαθλος κόσμος του ΟΦΗ. Πριν και μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα….

Υ.Γ. Σκόπιμα επέλεξα να παραθέσω ορισμένα κείμενα που γράφτηκαν στη διάρκεια της περιόδου. Μερικά από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν κείμενα…διαμαρτυρίας. Όλα τους όμως έχουν κοινό σημείο αναφοράς την προσωπική πίστη για τελική ΔΙΚΑΙΩΣΗ του εγχειρήματος που έχει βάλει μπροστά ο ΟΦΗ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έμεινε όρθιος στην Ριζούπολη ο ΟΦΗ!

Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ο ΟΦΗ ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην Ριζούπολη και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την διαφορά του από...

Με Σωτηρίου, Ντε Γκούζμαν και Σολίς στην Αθήνα

Με τους Δημήτρη Σωτηρίου, Nazareno Solis και Jonathan De Guzman να προπονούνται κανονικά για μια ακόμη ημέρα και να εντάσσονται στην αποστολή για τον...

Μαγνητική για Νέιρα και Σολίς

Με προπόνηση που έγινε το πρωί της Τρίτης (6/4) στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, άρχισε η προετοιμασία του ΟΦΗ για τον εκτός έδρας αγώνα με...

Θλάση ο Φερέιρα

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός των Κρητικών  δεν αναμένεται να παίξει στη Ριζούπολη και... βλέπουμε. Αλλαγή στην αλλαγή έγινε ο Φερέιρα στο 2-1 του ΟΦΗ επί του...

Σαρδινέρο: “Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη και την αξίζαμε”

Ο Αντριάν Σαρδινέρο μίλησε στα κανάλια Novasports για την επιστροφή στις νίκες του ΟΦΗ με το 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και το...