Μ. Δανδουλάκης στο mpalakritis.gr: «Πάντα πίστευα ότι ο ΟΦΗ θα έβρισκε λύση»

Η συνέντευξη με τον Μανώλη Δανδουλάκη, τον γνωστό στους φιλάθλους λόγω της δημοσιογραφικής του πορείας, και τους πολίτες λόγω της ενασχόλησης του με τα κοινά, υπαγορεύτηκε πρώτα από όλα από την εδώ και ένα χρόνο λύση του διοικητικού – ιδιοκτησιακού προβλήματος της ΠΑΕ ΟΦΗ.

- Advertisement -

Είναι «νωπές» ακόμα στη μνήμη, αν κι έχουν περάσει αρκετά χρόνια είναι αλήθεια, οι τηλεοπτικές του εκπομπές που με έναν ιδιαίτερα ανατρεπτικό λόγο, επέκριναν σταθερά και ανεπηρέαστα τον «ερμαφροδιτισμό» του διοικητικού καθεστώτος που διέκρινε για χρόνια την ΠΑΕ.

Σε περιόδους που δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου…βολικές τέτοιες δημόσιες θέσεις, ακούραστα και αταλάντευτα ο Μανώλης Δανδουλάκης μιλούσε ανοιχτά για αυτό, ερχόμενος σε κόντρα με όλους.

Κάτι που προφανώς προϋπέθετε το ανάλογο κόστος. Με «εμπάργκο» δηλώσεων για χρόνια. Με ανοιχτά «μέτωπα» σε κάθε επίπεδο.

Τα υπέμενε ακούραστα, και δίχως να παρεκκλίνει από τις απόψεις και τις αρχές του, που αποτελούν τα σταθερά γνωρίσματα του χαρακτήρα του.

Με την αξιοπρέπεια, και το ήθος. Την δημοσιογραφική συνείδηση, και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα. Την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα, που δεν «παζαρεύονταν» με τίποτα. Με όλα αυτά που γεμίζει η ψυχή του ανθρώπου και του δημοσιογράφου.

Τώρα, που ο ΟΦΗ απαλλάχθηκε οριστικά από την αβεβαιότητα του ιδιοκτησιακού «βραχνά», που η «επόμενη μέρα» αντικρίζεται με αισιοδοξία και όχι φόβο μετά την έλευση Μπούση, που οι εποχές των περίφημων «λαϊκών δικαστηρίων» μοιάζουν μακρινές – αν και κοντινές – νιώσαμε την ανάγκη και μαζί την υποχρέωση να μιλήσουμε μαζί του για την νέα ομάδα, για το «όραμα» που τελικά…εκπληρώθηκε.

Ο κύριος Μανώλης δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο mpalakritis.gr παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς, και τον ευχαριστώ για αυτό.

Πάμε λοιπόν για ένα ακόμα «Replay στα γήπεδα».

«Πάντα πίστευα ότι θα βρισκόταν λύση»

-Περίμενες κ. Μανώλη ότι ο ΟΦΗ ερχόταν σε αυτό το σημείο; Ότι θα έλυνε το διοικητικό – ιδιοκτησιακό, που αποτελούσε διαχρονικό πρόβλημα της ΠΑΕ;

«Εγώ πάντα πίστευα, ότι ο ΟΦΗ σαν μαγαζί γωνία που είναι θα έβρισκε τη λύση. Ότι θα ήταν εύκολο να τη βρει. Πάντα το έλεγα τότε που δούλευα, και στους οπαδούς και σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στη διάρκεια της περιόδου των λεγόμενων «λαϊκών δικαστηρίων». Πίστευα ότι ο ΟΦΗ θα βρει την άκρη. Ότι αυτό ήταν θέμα χρόνου. Ήταν εύκολο να βρεθεί η λύση».

-Που στήριζες αυτή την πίστη;

«Δεν ήταν θέμα μπάτζετ. Πίστευα ότι η λύση του ιδιοκτησιακού θα βρισκόταν έτσι κι αλλιώς. Θα βρισκόταν ένας ισχυρός επιχειρηματίας να πάρει την ομάδα. Ίσως ήταν ένστικτο. Αυτή η φασαρία που υπήρχε θα τελείωνε κάποτε. Και πράγματι ο ΟΦΗ βρήκε τον δρόμο του»

-Ήταν συνεπώς περισσότερο θέμα ενστίκτου; Γιατί πρόσωπα άλλαξαν πολλά στο πέρασμα των χρόνων.

«Πρόσωπα άλλαξαν πολλά, αλλά η ουσία παρέμενε. Η διπλοϊδιοκτησία υπήρχε, και το ξέρουμε όλοι όσοι ασχολούμασταν με τα πράγματα τότε. Ήταν μεγάλο πρόβλημα και το πολεμούσαμε»

-Το «Replay» είχε επιδραστικό – παρεμβατικό ρόλο. Πιστεύεις ότι έβαλες το δικό σου «λιθαράκι» ώστε να διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση;

«Οπωσδήποτε κάποιες εκπομπές βοήθησαν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Σε ένα βαθμό βοήθησε και το Replay. Πάντως έτσι κι αλλιώς η λύση θα βρισκότανε. Πέρα από εκπομπές κι όλα αυτά».

«Η γκρίνια δεν κάνει πάντα κακό»

-Στον ΟΦΗ υπάρχει επίσης το φαινόμενο της «γκρίνιας». Αυτό το βλέπουμε ακόμα και τώρα. Τότε οι φίλοι της ομάδας έλεγαν «να λυθεί το ιδιοκτησιακό για να ασχολούμαστε με τα αγωνιστικά της ομάδας». Τώρα που ασχολούμαστε μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι, ένα μέρος του κόσμου εξακολουθεί να γκρινιάζει. Που το αποδίδεις;

«Γενικά σαν λαός είμαστε γκρινιάρηδες. Έτσι κι αλλιώς στεκόμαστε μόνο στα αρνητικά. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει βρει το δρόμο της. Όταν υπάρξουν όμως θέματα για τα οποία ο κόσμος μπορεί να γκρινιάξει, θα το κάνει. Για μένα η γκρίνια δεν κάνει πάντα κακό. Πολλές φορές βοηθάει. Δεν λέω να υπάρχει «γκρίνια για τη γκρίνια». Να υπάρχει και κάποιος λόγος. Στο παρελθόν αυτό το πράγμα βγήκε σε καλό στον ΟΦΗ. Η ομάδα έπεσε στη Β’ και τη Γ’ Εθνική αλλά τον δρόμο της τον βρήκε, και στην πορεία ήρθε και ο επιχειρηματίας. Αφού στην Ελλάδα έχουμε καπιταλισμό οι επιχειρηματίες έχουν το πάνω χέρι στα πράγματα. Οπότε η γκρίνια έκανε καλό».

-Η γνώμη σου για την πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα;

«Την ομάδα την παρακολουθώ από μακριά αλλά βλέπω ότι πάει καλά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Ίσως θα μπορούσε. Πληροφορούμαι ότι θα κάνει κινήσεις το Γενάρη. Προϋποθέσεις υπάρχουν επομένως για να έχει καλή πορεία».

-Έχεις περάσει περιόδους όπου τα «λαϊκά δικαστήρια» ήταν στην ημερήσια διάταξη. Πως σχολιάζεις ότι τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν;

«Η λύση σε όλα αυτά είναι η πορεία της ομάδας. Όταν η ομάδα πάει καλά, όλα πάνε καλά. Ο κόσμος ξεχνάει τα πάντα. Η ομάδα τώρα έχει γυρίσει σελίδα. Πάει μπροστά και μπορεί να πάει καλύτερα. Έχει σταθερότητα. Όλα αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν έμειναν στην μπάντα».

-Υπήρχαν πάντως και περίοδοι που αυτά συνέβαιναν, ενώ η ομάδα πήγαινε καλά.

«Ναι γιατί τότε υπήρχε συγκεκριμένη αιτία. Το ιδιοκτησιακό. Σου ξαναείπα ότι τότε υπήρχε η πολυϊδιοκτησία. Ποτέ δεν το έκρυψα. Είχε δίκιο ο κόσμος να φωνάζει. Μπορεί να το παρατράβαγε, να ερχόταν στιγμές που ίσως έκανε και κακό, όμως επί της ουσίας είχε δίκιο. Ήταν παράνομο αυτό και νομοθετικά και ηθικά. Η πολυϊδιοκτησία υπήρχε. Ήταν άλλο θέμα αν το κράτος ανεχόταν αυτή την κατάσταση».

«Εγγύηση τα παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα»

-Τους περισσότερους που βρίσκονται τώρα στην ομάδα κατέχοντας υπεύθυνα πόστα τους θυμάσαι και τους έζησες ως ποδοσφαιριστές κάνοντας ρεπορτάζ.

«Από τότε έλεγα ότι η ομάδα πρέπει να περάσει σε αυτά τα πρόσωπα. Από τότε. Και τελικά «γύρισε» ο τροχός και αυτό έγινε. Για μένα μένα είναι εγγύηση της πορείας του ΟΦΗ ο Γιάννης Σαμαράς, και τα υπόλοιπα παιδιά. Τσινός, Πατεμτζής, Νιόπλιας. Όλοι αυτοί είναι εγγύηση ότι η ομάδα θα πάει καλά. Πάντα το έλεγα».

-Έχεις ζήσει και τον «μεγάλο» ΟΦΗ του Ευγένιου, και τον άλλο που σταθερά άρχιζε να παρηκμάζει και ήταν ξεκάθαρο ότι θα έχανε τη «μάχη». Μίλησε μου λίγο για αυτό. Για αυτή τη διαφορά των δύο περιόδων.

«Ήταν κάτι που φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού. Ήταν επόμενο ότι θα παρήκμαζε ο ΟΦΗ. Δεν ήταν κάτι περίεργο. Η αρχή ξεκίνησε από το μπαράζ της Ρόδου. Από κει και μετά άρχισε η κατρακύλα. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Μεγάλη απώλεια ήταν και ο θάνατος του Θόδωρα Βαρδινογιάννη όμως δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία».

-Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να πούμε ότι η μελλοντική πορεία του ΟΦΗ μπορεί να προβλεφτεί;

«Σε αυτά τα πράγματα το κριτήριο είναι το οικονομικό. Αν αυτό είναι λυμένο, όλα είναι λυμένα. Έχουμε καπιταλισμό. Αυτό θα αλλάξει, μόνο αν αλλάξει η κοινωνία».

-Ο φετινός ΟΦΗ δείχνει μια καινούρια αισθητική. Τον ενδιαφέρει να πάρει το αποτέλεσμα παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Σε ένα χώρο που όλοι νοιάζονται για το αποτέλεσμα έστω κι αν το «κλέψουν», ο ΟΦΗ προτείνει κάτι άλλο. Αντιστέκεται σε αυτό. Πώς το σχολιάζεις;

«Πάντοτε ο ΟΦΗ επεδίωκε να το έχει αυτό. Να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια θεωρητικά το λένε όλες οι ομάδες, αλλά…στην πράξη τι γίνεται;  Στην πράξη όλοι όταν τους τύχει η ευκαιρία κάνουν τη λαμογιά. Ο ΟΦΗ θεωρητικά είναι κάτι άλλο. Να δούμε την αντίσταση που θα προβάλλει στο μέλλον»

«Οι λύκοι που φυλάνε τα πρόβατα»

-Γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο πως το κρίνετε; Υπάρχει μια συνάντηση των προέδρων των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν την συνάντηση των…Big 4).

«Μου θυμίζει τους λύκους που πήγαν να φυλάξουνε τα πρόβατα. Η δική μου γνώμη είναι ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι η αιτία που το ποδόσφαιρο πάει έτσι όπως πάει. Αυτοί θα λύσουν το πρόβλημα; Αν είναι δυνατόν να λυθεί από τους συγκεκριμένους που ακούω και διαβάζω. Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά δεν το πιστεύω».

-Γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση;

«Γιατί τους βολεύει όλους. Στην Ελλάδα δεν κάνει κουμάντο μια οποιαδήποτε κυβέρνηση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Θα υπάρχει πάντα ότι και να γίνει. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης αλλά πολύ βαθύτερο. Τόσα χρόνια δεν υπάρχουν αυτά τα πρόσωπα στο προσκήνιο; Δε λύθηκε τίποτα. Ε, δεν θα λυθεί ούτε τώρα. Δεν πιστεύω ότι μπορούν ή θέλουν να λύσουν τίποτα».

«Πάντα η κατάληξη έχει πολιτική χροιά»

Η ασχολία με το αθλητικό ρεπορτάζ πως προέκυψε;

«Εγώ Αντώνη είμαι πολιτικό πρόσωπο…δεκαετίες πίσω. Ενταγμένος πάντα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δεν έφυγα ποτέ από εκεί. Από μικρός μου άρεσε να ασχολούμαι με τη μπάλα. Κλωτσούσα ότι έβρισκα. Τενεκάκια, πέτρες, τα πάντα. Ήταν επόμενο να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτήν. Αυτό προέκυψε ως δημοσιογράφος. Ξεκίνησα από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» κάνοντας καθαρά πολιτικό ρεπορτάζ για εννέα χρόνια (1978 – 87) ως ανταποκριτής σε όλη την Κρήτη, όμως πάντα ήμουν φίλαθλος. Και φίλαθλος αποκλειστικά του ποδοσφαίρου. Έκανα ρεπορτάζ και άλλων αθλημάτων, δεν ήμουν μονοκόμματος 100%, όμως πάντα ήμουν ποδοσφαιρικός. Αυτό έχει να κάνει με το χαρακτήρα μου και τη ζωή μου. Δεν ήμουν όμως ποτέ «απολιτίκ». Και οι κρίσεις μου, και τα σχόλια μου, ήταν πάντα πολιτικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάντα, ότι κι αν έλεγα κατέληγε στην πολιτική χροιά του πράγματος. Στο αθλητικό ρεπορτάζ έμεινα 20 χρόνια».

Ο «Κάιζερ» Φραντς, ο Χανιωτάκης και τα βαρέλια στο Χαριλάου

-Σε αυτήν την περίοδο των 20 χρόνων μπορούμε να μείνουμε σε κάποιες στιγμές που έχουν ξεχωρίσει;

«Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι μια συνέντευξη με τον «Κάιζερ». Τον Φραντς Μπεκεμπάουερ. Μια εκπομπή που του είχαμε κάνει στο ΚΡΗΤΗ TV με τον Στέλιο το Μαλτεζάκη. Ήταν μια πολύ μεγάλη δίωρη συνέντευξη όπου ο «Κάιζερ» άνοιξε τα χαρτιά του και πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του ιστορία. Έκανε πολύ καλή εντύπωση εκείνα τα χρόνια. Ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο «Κάιζερ» είχε έρθει για διαφημιστικούς λόγους στο Ηράκλειο»

-Την έχεις κρατήσει αυτή την εκπομπή;

«Όχι δεν την έχω. Δεν κράτησα προσωπικό αρχείο. Μόνο στο τέλος με το ζόρι κράτησα κάποιες εκπομπές. Γενικά ήμουν αμελής».

-Σε τοπικό επίπεδο;

«Τα εκτός έδρας παιχνίδια του ΟΦΗ στην Ευρώπη. Θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι με την Σλάβια. Στην Πράγα πήγαμε δύο φορές με την ομάδα να αγωνίζεται στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Την πρώτη φορά, το 1993 στο 1 – 1, θυμάμαι τον Χανιωτάκη που έπαιζε τερματοφύλακας να πέφτει από τη μία γωνία στην άλλη για τριάντα – τριανταπέντε λεπτά. Αυτό το πράγμα γινόταν. Έπρεπε να είχαμε φάει τρία – τέσσερα γκολ. Το θυμάμαι πολύ έντονα.

Στη μνήμη μου, έχει μείνει επίσης το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη (1990) που πέσανε βαρέλια μέσα στο γήπεδο. Όπου το λέω κανείς δεν το πιστεύει. Ακόμα κι αυτοί που το ακούγανε από το ραδιόφωνο δεν το πίστευαν. Ότι πέφτανε βαρέλια μέσα στο γήπεδο. Σου λένε κάτι άλλο ήθελε να πει. Κι όμως. Βαρέλια πέσανε».

-Θυμάμαι την περιγραφή.

«Έγινε στην εξέδρα που ήταν οι φανατικοί του Άρη. Υπήρχαν δύο μπλε βαρέλια που είχαν πορτοκαλάδες – λεμονάδες και μόλις έβαλε το γκολ ο Παπαβασιλείου έγινε χαμός. Θέλαμε να το βάλει πιο αργά το γκολ ο ΟΦΗ. Μπήκε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Προηγηθήκαμε νωρίς. Το πρώτο ματς είχε έρθει 1 – 1. Όσο το παιχνίδι ήταν 0 – 0 το γήπεδο ήταν «εκκλησία». Στο 48’ – 50’ βάζει ο Παπαβασιλείου γκολ και έγινε το γήπεδο «Τέξας». Φύγανε τα βαρέλια από την εξέδρα και σκάσανε στη μικρή περιοχή. Το ένα στη μία γωνία και το άλλο στην άλλη. Είχα κάνει την περιγραφή για τα «Ραδιοκύματα Κρήτης» 9.61.

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε. Φτάνουν αυτά».

«Δεν  πάω γήπεδο γιατί έτσι….μου βγαίνει»

-Στο γήπεδο γιατί δεν έρχεσαι;

«Έτσι μου βγαίνει. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Αυτό μπορεί να αλλάξει αύριο – μεθαύριο. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει. Μπορεί ξαφνικά του χρόνου να με δείτε στο γήπεδο. Δεν με έχει πειράξει κανένας, ούτε έχω παράπονο από κανένα. Με όλους τα έχω καλά».

-Δεν υπάρχει κάποια πίκρα;

«Όχι. Ούτε πίκρα, ούτε τίποτα. Έκανα μια δουλειά και την έκανα με συνέπεια. Μέχρι την παραμονή που βγήκα στη σύνταξη έκανα ρεπορτάζ ΟΦΗ. Την άλλη μέρα έκανα ένα τραπέζι και ήπιαμε μια τσικουδιά με τους συναδέλφους του Creta, και την επομένη έκανα το ίδιο με τους συναδέλφους στο αθλητικό τμήμα της «Ελευθεροτυπίας». Εκεί είδα τελευταία φορά το μακαρίτη το Φίλιππο Συρίγο που τον είχα σαν πατέρα μου. Ήταν φοβερός. Ότι ήθελε να πει σου το έλεγε στα ίσα. Ήταν ντόμπρος. Δεν τον ενδιέφερε πως θα το πάρεις. Μου άρεσε σαν τύπος και στενοχωρήθηκα που πέθανε νωρίς».

-Ιδιαίτερη σχέση ήταν επίσης αυτή με τον Ευγένιο Γκέραρντ. Θυμάμαι ότι πριν ξεκινήσει κάθε πρωτάθλημα ερχόταν για την πρώτη συνέντευξη της χρονιάς.

«Κάναμε πάντα την πρώτη εκπομπή. Η πρεμιέρα του Replay ήταν ο Ευγένιος. Για πάρα πολλά χρόνια. Πάντα είχαμε κάτι να πούμε. Ταιριάζανε τα χνώτα μας. Δένομαι με πρόσωπα με τα οποία ταιριάζουμε»

-Υπήρχε σ’ αυτό το διάστημα κάποια στιγμή που «μπαΐλντισες»;

«Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα. Υπήρχε αυτό το πράγμα. Είχα πράγματι «μπαϊλντίσει». Έκανα υπομονή. Ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια. Και «εμπάργκα» μου είχαν κάνει και πολλά άλλα, επειδή εγώ δεν έκανα υποχωρήσεις. Ότι πίστευα το έλεγα. Κάποιοι δεν το δεχόταν. Αυτοί έκαναν «εμπάργκο», εγώ έκανα τη δουλειά μου. Είχα αρπαχτεί με πολύ κόσμο. Δεν με σταμάτησε όμως αυτό. Τώρα έχω καλές σχέσεις με όλους».

Ακούραστος, αγέρωχος, αψύς, και πάντοτε ασυμβίβαστος ο Μανώλης Δανδουλάκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι πάντοτε απολάμβανε και εξακολουθεί εννοείται να απολαμβάνει της αγάπης και της εκτίμησης του φίλαθλου κόσμου που στις τότε κόντρες του, ήταν το μεγάλο «στήριγμα» για να παίρνει δύναμη και να συνεχίζει.

Εμείς πάντως όπως του έχουμε πει, θα τον περιμένουμε στα θεωρεία του γηπέδου, για να παρακολουθήσουμε ξανά από εκεί τον ΟΦΗ.

Όποτε το αποφασίσει….

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έμεινε όρθιος στην Ριζούπολη ο ΟΦΗ!

Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ο ΟΦΗ ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην Ριζούπολη και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την διαφορά του από...

Με Σωτηρίου, Ντε Γκούζμαν και Σολίς στην Αθήνα

Με τους Δημήτρη Σωτηρίου, Nazareno Solis και Jonathan De Guzman να προπονούνται κανονικά για μια ακόμη ημέρα και να εντάσσονται στην αποστολή για τον...

Μαγνητική για Νέιρα και Σολίς

Με προπόνηση που έγινε το πρωί της Τρίτης (6/4) στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, άρχισε η προετοιμασία του ΟΦΗ για τον εκτός έδρας αγώνα με...

Θλάση ο Φερέιρα

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός των Κρητικών  δεν αναμένεται να παίξει στη Ριζούπολη και... βλέπουμε. Αλλαγή στην αλλαγή έγινε ο Φερέιρα στο 2-1 του ΟΦΗ επί του...

Σαρδινέρο: “Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη και την αξίζαμε”

Ο Αντριάν Σαρδινέρο μίλησε στα κανάλια Novasports για την επιστροφή στις νίκες του ΟΦΗ με το 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και το...