Οι θητείες και τα όρια ηλικίας στο επίκεντρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Οι θητείες και τα όρια ηλικίας στο επίκεντρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μετά το νόμο Αυγενάκη για θεσμοθέτηση ορίων ηλικίας, αλλά και θητειών στις ομοσπονδίες ήρθε η σειρά της ΕΟΕ να συζητήσει τα δύο επίμαχα θέματα.

- Advertisement -

Τα μέλη στην ΕΟΕ συζητούν το θέμα που προβλημάτισε πάρα πολύ τους ομοσπονδιάρχες. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον νόμο, είναι ότι «δεν υφίσταται επ’ ουδενί θέμα αναδρομικότητας» όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στην ΕΟΕ.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της, κάτι που ζητάει επίμονα και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Γι αυτό το λόγο συστάθηκε τριμελής επιτροπή, η οποία όπως είναι λογικό, δεν έχει συνεδριάσει μέχρι στιγμής, ελέω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας.

Την ώρα που τα μέλη της ολομέλειας δεν έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής κάποια πρόταση, η ΕΟΕ έχει κάνει μεγάλη έρευνα στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές με αντικείμενο: αν στα καταστατικά τους υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια ηλικιών ή όρια θητειών οποιουδήποτε είδους (για Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής ή άλλα). Από τις 50 Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές στην έρευνα συμμετείχαν 45 καθώς για διάφορους λόγους δεν απάντησαν οι: Γερμανία, Ολλανδία, Αρμενία, Λευκορωσία και Δανία.

Σύμφωνα με την έρευνα 18 από τις 45 Ολυμπιακές Επιτροπές, δηλαδή ποσοστό 40%, έχουν θεσπισμένο κάποιο όριο θητειών για αξιωματούχους τους (Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Μέλη, ΕΕ ή και άλλα). Είκοσι εφτά Ολυμπιακές Επιτροπές, δηλαδή ποσοστό 60%, δεν έχουν θεσπισμένο όριο θητειών για οποιαδήποτε κατηγορία αξιώματος.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας, 10 από τις 45 Ολυμπιακές Επιτροπές, (ποσοστό 22%), έχουν θεσπίσει όριο ηλικίας για τα Μέλη τους, ενώ οι 35, (ποσοστό 78%), δεν έχουν θεσπίσει όριο ηλικίας. Από τις 10 οι εφτά ακολουθούν το «μοντέλο» της ΔΟΕ με όριο ηλικίας τα 70 έτη. Στο Κόσοβο ισχύει τα 74 έτη όριο ηλικίας,στο Λουξεμβούργο τα 72 και στο Μονακό τα 65-67.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ πιέζει τόσο την Ελληνική, όσο και τις υπόλοιπες Ολυμπιακές Επιτροπές να θεσμοθετηθούν όρια ηλικίας και θητείες.

Τις ερχόμενες ημέρες τα μέλη θα καταθέσουν τις προτάσεις τους κι εν συνεχεία θα το συζητήσουν στην ολομέλεια, αλλά είναι δεδομένο ότι το όριο θα είναι μεγαλύτερο των 70 ετών που ισχύει στην ΔΟΕ. Την ίδια ώρα, όπως επεσήμαναν οι πηγές προσκείμενες στην ΕΟΕ, αν ένα μέλος εκλεχθεί και στη συνέχεια συμπληρώσει το όριο ηλικίας, τότε θα ολοκληρώσει κανονικά την τετραετή θητεία του.

ΚΟΥΒΙΔΗΣ - ΠΑΓΩΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έβγαλε αντίδραση ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός έδωσε στο ΟΑΚΑ τέλος στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών, αλλά και συνέχεια στην παράδοση που τον θέλει να μην απογοητεύεται από...

Ο Γιάννης και το πλάνο των Λέικερς για το μεγαλύτερο Big-3 στην ιστορία

"Αυτό είναι το πλάνο των Λέικερς για το μεγαλύτερο Big-3 στην ιστορία". Είναι ο τίτλος στην ισπανική εφημερίδα Marca, συνδέοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με...

Κατώτερη των περιστάσεων η Εθνική μας ομάδα – Ηττήθηκε από την Λετονία

Κατώτερη των περιστάσεων, σε επίθεση και άμυνα, αποδείχτηκε η εθνική στον πρώτο αγώνα της στο "παράθυρο" του Νοεμβρίου και ηττήθηκε με 66-77 από την...

Μέσι: “Ο Ντιέγκο έκανε τους ανθρώπους χαρούμενους”

"Είδα τον Μαραντόνα να παίζει όταν ήμουνα 5 ετών. Δεν θυμάμαι τίποτα, αλλά ξέρω ότι είμαι προνομιούχος". Λόγια του Λιονέλ Μέσι, στην πρώτη συνέντευξή...

Στο “κυνήγι” της κληρονομιάς του Μαραντόνα

O Nτιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πέρασε στην αιωνιότητα, αλλά η περιουσία που δημιούργησε μέσα από τη διαδρομή του στα γήπεδα του κόσμου, παραμένει πίσω στη...