Ταουσιάνης: “Να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση”

Ο προπονητής του Εργοτέλη Γιάννης Ταουσιάνης, μιλώντας στο sdna.gr τοποθετήθηκε τόσο για την έναρξη των προπονήσεων, όσο και για το κατά πόσο οι ομάδες προλαβαίνουν να είναι έτοιμες μέχρι τότε.

- Advertisement -

Δείτε τις δηλώσεις του προπονητή του Εργοτέλη:

“Με μία λέξη για να εκφράσω και την συναισθηματική κατάσταση, θα πω επιτέλους. Επιτέλους που δόθηκε έτσι ένα τέλος, σε μία περίοδο εξαθλίωσης αγωνιστικής ή και ψυχολογικής αν θέλετε ειδικά για τους ποδοσφαιριστές. Μπαίνουμε σε μία περίοδο δημιουργικότητας και εξέλιξης.

Σαφώς ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη για εμάς, γατί ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. Εύχομαι από εδώ και πέρα να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, γενικότερα μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού και για την κοινωνία μας. Γιατί καμιά φορά ξέρετε όταν αίρονται και λίγο τα μέτρα χαλαρώνουμε και να μην βρεθούμε σε καταστάσεις τρόμου με τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά και για το ποδόσφαιρο ειδικά και για την κατηγορία μας, να μην βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση…”.

Αυτό κατά την γνώμη σας θα μπορούσε να είχε γίνει πιο νωρίτερα;

“Σίγουρα εμείς δεν είμαστε οι ειδικοί και οι εξειδικευμένοι, πάνω σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που αισθανόμαστε είναι ότι ίσως να μην αξιολογήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο. Μιλάμε για την περίπτωση της Super League 2 και του πρωταθλήματος της. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνομαι ότι σαφώς όταν υπάρχει μία γενικότερα προβληματική κατάσταση, κατάσταση τρόμου με τα νούμερα και τις ανθρώπινες απώλειες θεωρώ ότι κάπως έτσι πήρε η μπάλα… κι εμάς.

Σε καμία περίπτωση νομίζω εγώ και αισθάνομαι όπως και πολύς κόσμος, οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League 2 δεν αποτελούσαν εστία μετάδοσης του ιού. Κι αυτό γιατί από την στιγμή που μπαίνουν σε μια διαδικασία ελέγχου εβδομαδιαίου του κορωνοϊού, μάλλον σαν εστία περιορισμού του κορωνοϊού το έβλεπα εγώ, μια και δεν ξέρω εγώ πόσες χιλιάδες άτομα, τα οποία απασχολούνται στην κατηγορία και βάλτε και τις οικογένειές τους θα μπουν πλέον σε μία διαδικασία εβδομαδιαίου ελέγχου, που πριν δεν ήταν. Οπότε αισθάνομαι ότι κάπου δεν αξιολογήθηκε η κατάσταση όπως έπρεπε και ίσως η συγκεκριμένη απόφαση, να μπορούσε να παρθεί και νωρίτερα ώστε να μην χαθεί έδαφος, το οποίο είναι πολύτιμο για την περίπτωσή μας”.

Ο πρόεδρος της Super League 2 – Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Οι ομάδες μέχρι εκείνο το διάστημα μπορούν να είναι έτοιμες όπως πριν;

“Αν θεωρήσουμε ότι σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας, η δική μας η ομάδα, αλλά θεωρώ και οι περισσότερες προσπάθησαν να διατηρήσουν σε ατομικό επίπεδο τους αθλητές τους, σε ένα υψηλό ποσοστό, όσον αφορά την αθλητική τους φόρμα πάνω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και όλων των μηχανισμών που συνθέτουν την φυσική κατάσταση. Από εκεί και περά οι 4 εβδομάδες, που μας δίνονται νομίζω ότι είναι σε καλό βαθμό ικανοποιητικές, ώστε να παρουσιαστούν οι ομάδες όσο γίνεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.

Δεν μπορώ σίγουρα να πω ότι οι ομάδες θα είναι φορμαρισμένες 100%, αλλά νομίζω ότι έχοντας δουλέψει σε μία παρατεταμένη περίοδο προετοιμασίας οι ομάδες, θεωρώ ότι μέσα σε αυτές τις 4 εβδομάδες και εφόσον όπως είπα πριν υπάρχει αυτή η βάση, όσον αφορά την φυσική κατάσταση νομίζω σε ικανοποιητικό βαθμό θα μπορούν να παρουσιαστούν έτοιμες”.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και τους παίκτες όλο αυτό το διάστημα της απραξίας από τις προπονήσεις;

“Αρκετά… Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι όταν μιλάμε για αθλητές ομαδικού αθλήματος τους βάζουν να μπουν στην διαδικασία ατομικής προπόνησης, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την φύση του αθλήματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξέλιξη του ποδοσφαιριστή. Είναι εντελώς διαφορετικό, ο ποδοσφαιριστής να κάνει ατομική προπόνηση και εντελώς διαφορετικό από την ομαδική.

Ακόμα αν θέλετε και στα φορτία των επιβαρύνσεων. Άλλα φορτία επιβαρύνσεων φέρουν μια μονομαχία σε ένα αγωνιστικό παιχνίδι και άλλο το να κάνει μόνος του ο αθλητής. Από εκεί και πέρα σίγουρα έχει επίπτωση στο επίπεδο της συνεργασίας, της τακτικής, οπότε 100% σε πάει πίσω αυτή η διαδικασία.

Και αν θέλετε και το ψυχολογικό κομμάτι, γιατί εμείς όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο επαγγελματικά έχουμε την τύχη, να ασχολούμαστε επαγγελματικά και βιοποριστικά με κάτι που αγαπάμε πολύ, με κάτι από μικρά παιδιά ονειρευόμασταν και αποτελεί χόμπι για πολύ κόσμο. Οπότε μέσα από αυτή την διαδικασία καταλαβαίνετε παίρνουμε ενέργεια… και σε αυτό ευτύχησε λιγο. Ήταν μία περίοδος προβληματική 100%”.

Όταν δεν γινόντουσαν οι προπονήσεις εσείς και οι παίκτες σας νιώσατε φόβο από την όλη κατάσταση που επικρατεί;

“Στο μυαλό όλων πάντα υπάρχουν σκέψεις. Βλέπουμε καθημερινά, γιατί κι εμείς είμαστε μέλη της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που υπήρχε. Όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος και όλοι πρέπει να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.

Οπότε ο καθένας μας, μέσα από την ατομική του ευθύνη έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και να μπορέσουμε να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κανονικότητα. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολούσε. Να μην παρεξηγηθεί αυτή η τάση και η απαίτηση που είχαμε να μπούμε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.”

Θεωρείτε “αδικία” προς εσάς το γεγονός ότι η μεγάλη κατηγορία παίζει κανονικά, την ίδια στιγμή που εσείς δεν έχετε ξεκινήσει;

“Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το αίσθημα της αδικίας υπήρξε. Και το λέω αυτό γιατί και η Super League 2 είναι μια αμιγώς επαγγελματική κατηγορία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο όλων των απαιτήσεων του επαγγελματισμού. Θεωρούσαμε ότι από τη στιγμή που ήμασταν διατεθειμένοι… να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία υγειονομικών πρωτοκόλλων με αυτά της Super League, η αλήθεια είναι ότι αισθανθήκαμε μία αδικία. Υπήρχε αυτό το αίσθημα”.

Πόσο διάστημα θα χρειαστεί κατά τη γνώμη σας προκειμένου να επανέλθουν οι ομάδες στην κανονικότητα που ήταν πριν;

“Καταρχήν να τα πάρουμε ένα – ένα τα πράγματα. Τώρα μπαίνουμε πάλι σε μία διαδικασία, η οποία θέλει προσοχή. Ειδικά η πρώτη εβδομάδα, η οποία θεωρώ ότι είναι μια μεταβατική εβδομάδα , γιατί μπαίνουμε πλέον σε άλλες συνθήκες προπονητικές. Πρέπει να προσέξουμε λίγο τα φορτία των προπονήσεων, να μην έχουμε πολύ μεγάλες μεταβολές, γιατί θα μας οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες. Θεωρώ ότι όπως είπα πριν, μέσα σε 4 εβδομάδες οι ομάδες μπορούν να ετοιμαστούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Βέβαια την ετοιμότητα στο 100%, και τον αγωνιστικό ρυθμό, τον δίνουν τα παιχνίδια. Οπότε υπάρχει ένα ερωτηματικό, τι εικόνα θα παρουσιάσουν οι ομάδες, αλλά νομίζω ότι η σειρά των παιχνιδιών, θα έχει τέτοια συχνότητα γιατί πλέον ο χρόνος είναι περιορισμένος. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα οι ομάδες, θα αποκτήσουν τη φόρμα τους”.

Πιστεύετε ότι η Super League 2 και η Football League αντιμετωπίζονται σαν τον φτωχό συγγενή του ελληνικού ποδοσφαίρου;

“Ήρθε τώρα η περίοδος του κορονοϊού και ανέδειξε ένα πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και πρωτύτερα. Ναι θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες, δεν έχουν προσεχτεί αναλόγως. Όταν μιλάμε ειδικά για την Super League 2, που είναι ο προθάλαμος της μεγάλης κατηγορίας θεωρώ ότι η δομή του πρωταθλήματος και η οργάνωση και η προσοχή που πρέπει να έχει αυτό το πρωτάθλημα, σαν επίπεδο πρέπει να πλησιάζει πολύ τη Super League 1.

Μιλάμε για τον προθάλαμο. Έτσι νομίζω και απ΄όσο γνωρίζω γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θεωρώ ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης, ειδικά των προηγμένων πρωταθλημάτων, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση και διαφορά, μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων όπως υπάρχει στη χώρα μας”.

Μέχρι τώρα οι παίκτες έκαναν ατομικές προπονήσεις. Η ατομική προπόνηση από την ομαδική απέχει πολύ. Υπάρχει ενδεχόμενο όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα να έχουμε πολλούς τραυματισμούς στις ομάδες;

“Υπάρχει διαφορά, γιατί μιλάμε για ομαδικό άθλημα. Όταν μιλάμε για ομαδικό άθλημα, τότε μιλάμε και για ομαδικές προπονήσεις, οι οποίες τώρα εδώ και 40 μέρες πάλι απήχαμε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε κάποια αχαρτογράφητα νερά εδώ και 9-10 μήνες. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, στην αλληλουχία και στην διαδικασία επιβαρύνσεων και αναπληρώσεων του αθλητή, γιατί την περίοδο αυτή είναι όπως σας είπα αχαρτογράφητα νερά. Νομίζω μας το έδειξε αυτό, στο πρώτο βήμα, η περίοδος της προετοιμασίας του καλοκαιριού που είχε πάλι τετράμηνη αποχή.”

Όταν θα αρχίσει το πρωτάθλημα, το οποίο έπειτα από τα όσα έχουν προηγηθεί ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση πιστεύετε ότι είναι καλό να υπάρχουν σε αυτό πλέι οφ και πλέι άουτ;

“Αυτό νομίζω θα το καθορίσει πλέον ο χρόνος και οι ημερομηνίες. Το ιδανικό θα ήταν να γίνει ένα ολοκληρωμένο πρωτάθλημα, βάσει της προκήρυξης που έχει βγει των 32 αγωνιστικών. Το ιδανικό θα ήταν αυτό, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει πλέον”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έμεινε όρθιος στην Ριζούπολη ο ΟΦΗ!

Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ο ΟΦΗ ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην Ριζούπολη και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την διαφορά του από...

Με Σωτηρίου, Ντε Γκούζμαν και Σολίς στην Αθήνα

Με τους Δημήτρη Σωτηρίου, Nazareno Solis και Jonathan De Guzman να προπονούνται κανονικά για μια ακόμη ημέρα και να εντάσσονται στην αποστολή για τον...

Μαγνητική για Νέιρα και Σολίς

Με προπόνηση που έγινε το πρωί της Τρίτης (6/4) στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, άρχισε η προετοιμασία του ΟΦΗ για τον εκτός έδρας αγώνα με...

Θλάση ο Φερέιρα

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός των Κρητικών  δεν αναμένεται να παίξει στη Ριζούπολη και... βλέπουμε. Αλλαγή στην αλλαγή έγινε ο Φερέιρα στο 2-1 του ΟΦΗ επί του...

Σαρδινέρο: “Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη και την αξίζαμε”

Ο Αντριάν Σαρδινέρο μίλησε στα κανάλια Novasports για την επιστροφή στις νίκες του ΟΦΗ με το 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και το...