Το β’ μέρος της συνέντευξης του Γιάννη Ταουσιάνη στο mpalakritis.gr

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης με τον τεχνικό του Εργοτέλη Γιάννη Ταουσιάνη προχωρήσαμε σε ερωτήσεις απολογισμού.

- Advertisement -

Τόσο της ομάδας στον πρώτο γύρο της Super League 2, όσο και σε προσωπικό επίπεδο για την προπονητική του πορεία, την αφετηρία και την εξελικτική της διαδρομή.

Στα δύο πρόσωπα «σταθμούς» της καριέρας του στο γήπεδο και στον πάγκο. Τον Παύλο Δερμιτζάκη που τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το επάγγελμα του προπονητή, και τον αείμνηστο Στράτο Γεωργιάδη που τον συμβούλευε για το ποδόσφαιρο και τη ζωή.

Στην ισορροπία που του παρέχει η οικογένεια του.

Την αγάπη του για τη λύρα ως συνέπεια της «Κρητικολατρείας» του, και την ισχυρή σχέση του με τον Θεό.

ΠΙΟ «ΔΕΜΕΝΟΣ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

-Κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου γύρου μπορούμε να πούμε ότι τα στοιχεία που ήθελες να περάσεις στην ομάδα τα πέρασες σε ένα μεγάλο βαθμό;

«Δεν κρύβουμε ότι η ομάδα ήταν δουλεμένη. Πάντα όμως η έλευση ενός νέου προσώπου που έχει την ευθύνη της καθοδήγησης συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο. Τώρα θεωρώ πλέον ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν τι ζητάμε και στην καθημερινότητα και στο γενικό πλαίσιο. Και σαν ομάδα και στις ειδικές εντολές που υπάρχουν σε κάθε παιχνίδι. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι πιο «δεμένη» στο εξής. Και εγώ ξέρω πλέον τα παιδιά πολύ καλά, και αυτά εμένα. Φυσικά σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχει ένα επιτελείο το οποίο με υποστηρίζει, και είμαι πολύ τυχερός που έχω δίπλα μου ικανά, νέα και φιλόδοξα παιδιά. Αναφέρομαι στον Λευτέρη Κορνάρο που είναι άμεσος συνεργάτης, στο Χρήστο Τσιακίρη άμεσο συνεργάτη και προπονητής φυσικής κατάστασης, και τον Τάσο Μεϊντάνη που είναι προπονητής τερματοφυλάκων».

-Υπάρχουν σημεία «κλειδιά» για εσένα στο πρωτάθλημα; Είτε μιλώντας για συγκεκριμένους αγώνες, είτε για βαθμολογικούς συσχετισμούς;

«Ποτέ δεν έμπαινα ιδιαίτερα σε τέτοιες διαδικασίες. Ένα παραπάνω τώρα. Δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο πέρα από την καθημερινότητα της προπόνησης και την βελτίωση σε κάθε παιχνίδι. Έτσι κι αλλιώς το ζητούμενο είναι να κερδίσεις την Κυριακή. Για αυτό δουλεύεις όλη την εβδομάδα. Το ότι αν  κερδίσεις θα ανέβεις στην βαθμολογία, ο ποδοσφαιριστής ούτως ή άλλως το γνωρίζει»

-Μου είπες για το επίπεδο του πρωταθλήματος που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Σε οργανωτικό επίπεδο πως το σχολιάζεις;

«Και μόνο ότι οι τρεις ομάδες που «ήρθαν» από τη Super League διατηρούνται στο ίδιο επίπεδο οργανωτικά, αναβαθμίζει τη διοργάνωση».

-Αγωνιστικά πώς θα το χαρακτήριζες; Μια νίκη μπορεί να σε ανεβάσει, και ένα «στραβοπάτημα» να σε πάει κάτω από την εξάδα.

«Γκραν – γκινιόλ». Εάν εξαιρέσουμε τις δύο τελευταίες ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και τον ΠΑΣ Γιάννινα που δικαιωματικά βρίσκεται στην κορυφή λόγω της βαθμολογικής σταθερότητας αλλά και της εικόνας που έχει παρουσιάσει, οι υπόλοιπες εννέα είναι πάρα πολύ κοντά αγωνιστικά. Επίσης είμαι σίγουρος ότι στο δεύτερο γύρο, όλες οι ομάδες θα παρουσιαστούν ακόμα καλύτερες. Όχι τόσο λόγω μεταγραφών. Θα είναι πιο «δεμένες». Βγάζοντας από την εξίσωση τον ΠΑΣ Γιάννινα που κάθε Κυριακή έχει στην ενδεκάδα του οκτώ ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν και πέρυσι στο ρόστερ του, εμάς και την Α.Ε. Καραϊσκάκης που είμαστε σε μεγάλο βαθμό ίδιοι, οι περισσότερες ομάδες «φτιάχτηκαν» φέτος. Θα ανέβει περισσότερο το επίπεδο ανταγωνισμού στη συνέχεια. Δεν ξέρω όμως αν θα δούμε το ίδιο καλά παιχνίδια όπως στον πρώτο γύρο που έγιναν ματς επιπέδου Super League. Υπάρχει ποιότητα στην κατηγορία, ίσως όμως το γεγονός της πίεσης που υπάρχει στις ομάδες για την ένταξη τους στην εξάδα να «χαλάσει» την ποιότητα στο εξής. Είναι ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Αδικείται από την προσέλευση του κόσμου. Βλέπω γήπεδα που έχουν λίγο κόσμο. Αδικούνται και οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές».

-Μετά από δύο αγωνιστικές υπάρχει νέο κρητικό ντέρμπι αυτή τη φορά με τον Πλατανιά που έχει «χάσει» έδαφος στο δεύτερο γύρο.

«Είναι άλλο ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ένα σύνολο που μπορεί να έφυγαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, αλλά η ομαδικότητα και η αγωνιστικότητα που βγάζει μέσα στο γήπεδο την καθιστά άκρως ανταγωνιστική».

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ

-Παρά το γεγονός ότι ηλικιακά είσαι μικρός, το «έργο» είναι πλούσιο σε «επεισόδια». Αρκετές εμπειρίες διαφορετικές μεταξύ τους σε ένταση και παραστάσεις. Πως θα χαρακτήριζες την προπονητική σου πορεία.

«Αισθάνομαι ευλογημένος, τυχερός και δοξάζω το Θεό κάθε μέρα γιατί ασχολούμαι επαγγελματικά με κάτι το οποίο ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Όλους τους προπονητές, μάς θεωρώ τυχερούς και ευλογημένους. Αυτό το λέω και στα παιδιά. «Όλος ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο και ασχολείται με αυτό. Εσείς κάνετε επάγγελμα αυτό που πάρα πολύς κόσμος θα ήθελε να το είχε».  Και για τη «διαδρομή» μου αισθάνομαι τυχερός. Και εκεί όλα μου τα έχει φέρει καλά ο Θεός.

Ξεκίνησα να δουλεύω στα 34 ενώ η ενασχόληση μου με την προπονητική ήρθε στα 30, όταν ακόμα έπαιζα ποδόσφαιρο. Ήταν όμως κάτι που δεν είχα στο μυαλό μου. Και αυτό το χρωστάω στον Παύλο Δερμιτζάκη. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που με παρότρυνε να ασχοληθώ. Υποσυνείδητα μπορεί να υπήρχε η σκέψη να συνεχίσω στο ποδόσφαιρο μετά που θα τέλειωνα. Όχι όμως τόσο έντονα και τόσο νωρίς. Ήρθε αυτός ο άνθρωπος – και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ και του το οφείλω – και με πήρε σχεδόν «από το χέρι». Ένας άνθρωπος που τότε δεν γνώριζα προσωπικά. Ήρθε προπονητής στον ΠΟΑ και από μόνος του μου πρότεινε να γίνω συνεργάτης του, ενώ ακόμα έπαιζα μπάλα. Δε θα το ξεχάσω ποτέ.

Στα τριάντα μου λοιπόν «μπαίνει το μικρόβιο» του προπονητή. Αυτό μου έκανε τόσο καλό, που την καλύτερη απόδοση ποδοσφαιρικά την είχα από εκείνο το σημείο και μετά. Η καριέρα μου δεν έφτασε ποτέ σε υψηλό επίπεδο. Έφτασα μέχρι το επίπεδο της Γ’ Εθνικής. Ότι καλό όμως έχω να επιδείξω ποδοσφαιρικά συνέβη μετά τα τριάντα, ενώ στην εφηβική μου ηλικία με θεωρούσαν ταλέντο στο χώρο του Ηρακλείου. Αυτό συνέβη επειδή άρχισα να σκέφτομαι σαν προπονητής κι αυτό μου έβγαινε και μέσα στο παιχνίδι. Με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιούσα ότι ο έρωτας μου για την προπονητική ήταν μεγαλύτερος από ότι για να παίζω ποδόσφαιρο. Στα 34 ενώ ήμουν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση «κρέμασα τα παπούτσια» μου. Από την επόμενη ημέρα που το έκανα αυτό ήταν σαν να μην υπήρξα ποδοσφαιριστής. Τον «σκότωσα» αμέσως μέσα μου.

Αισθανόμουν σαν να είχα «γεννηθεί» προπονητής. Δεν μου έλειψε καθόλου το να βρίσκομαι μέσα στο γήπεδο και να παίζω μπάλα. Από εκεί και μετά αισθάνομαι τυχερός γιατί πάντα στη διαδρομή μου είχα πρόταση για δουλειά. Είτε πήγαινα καλά με βάση τα αποτελέσματα, είτε όχι. Πάντα μου δινόταν ευκαιρίες να εργάζομαι σε υψηλό επίπεδο έστω σαν συνεργάτης. Αυτό το θεωρούσα ευλογία, τιμή και τύχη ταυτόχρονα.

Το ένιωθα σαν ένα «δώρο» που μου έδιναν και έλεγα πάντα στον εαυτό μου ότι πρέπει να το εκτιμήσω. Να δουλέψω παραπάνω, για να δικαιώσω όλους αυτούς που κάτι πίστεψαν σε μένα για να μου κάνουν την τιμή να με πάρουν στην ομάδα τους. Σε όλη μου τη διαδρομή που είχε πέρασμα από 5 ομάδες της Super League και ομάδες της Γ’ Εθνικής ήμουν τυχερός».

-Είσαι «παιδί» του ΠΟΑ, οπότε δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για τον Στράτο Γεωργιάδη

«Πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου. Με πίστεψε από μικρό ως ποδοσφαιριστή, και με έφερε στον ΠΟΑ. Με πίστεψε σαν προπονητή. Πάντα με συμβούλευε και για το ποδόσφαιρο και για τη ζωή σαν να ήταν πατέρας, και πολλά από αυτά που άκουσα από αυτόν τον άνθρωπο τα βρήκα μπροστά μου. Δε θα τον ξεχάσω ποτέ».

-Πόσο σε έχει βοηθήσει ο χαρακτήρας σου σε αυτό; Γνωρίζω πολύ καλά ότι εισπράττεις σεβασμό και εκτίμηση από τον φίλαθλο κόσμο του Ηρακλείου ανεξαρτήτως φίλαθλης ή οπαδικής τοποθέτησης.

«Το εισπράττω μερικές φορές, και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όποιον μου δίνει αυτό το συναίσθημα. Όσο κι αν ακουστεί εγωιστικό έχουν υπάρξει στιγμές που έχω αισθανθεί την εκτίμηση του κόσμου. Είναι ένα πανέμορφο συναίσθημα. Κάθε φορά που κάποιος μου το χαρίζει θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Αυτό όμως δεν ξέρω κατά πόσο παίζει ρόλο στη δουλειά μας. Ο κάθε παράγοντας ή ιδιοκτήτης ομάδας θέλει να πάρει έναν καλό προπονητή. Μετράνε παράλληλα και τα ηθικά δεδομένα, όμως αυτό είναι που πρωτεύει».

ΑΦΕΤΗΡΙΑ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

-Τον Εργοτέλη πως τον αντιλαμβάνεσαι ως σταθμό της καριέρας σου; Τότε και τώρα.

«Πολύ σημαντικό κομμάτι. Ο Εργοτέλης με έχρισε προπονητή Super League. Ήταν πολύ σημαντικό για την καριέρα μου, γιατί έγινα προπονητής Super League χωρίς να έχω πίσω μου ένα δυνατό background στο ποδόσφαιρο όπως κάποιοι άλλοι άνθρωποι με μεγάλη παρουσία στο χώρο. Ή κάποιοι προπονητές οι οποίοι μέχρι να δουλέψουν σε επίπεδο Super League είχαν περάσει πολλά χρόνια στα γήπεδα. Εγώ ούτε Super League είχα παίξει, ούτε καν σε Β’ Εθνική. Καταλαβαίνεις ότι ήταν σημαντικό σημείο. Η διαδρομή μου εκτός Κρήτης σαν πρώτος προπονητής έγινε μετά τον Εργοτέλη. Ήταν μια αφετηρία για μένα η παρουσία μου εδώ. Το ίδιο σημαντικό είναι και το τωρινό πέρασμα μου από την ομάδα. Θεωρώ τη Super League 2 ένα πολύ σημαντικό επίπεδο που σου δίνει τη δυνατότητα να δείξεις πράγματα μέσα από τη δουλειά σου».

-Ποιο στοιχείο σου έχει μείνει πιο έντονα μέχρι τώρα στην προπονητική σου πορεία;

«Στη διαδρομή μου, τίτλο δεν έχω κατακτήσει. Υπάρχουν όμως σημαντικά παιχνίδια τα οποία έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μου. Ένα ματς που ήταν σαν τίτλος ήταν με τον ΠΟΑ όταν παίξαμε την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής με την Θύελλα στην Πάτρα. Η Θύελλα ήθελε τη νίκη για να σωθεί. Εμείς έπρεπε να μη χάσουμε. Κερδίσαμε 0 – 1 και παραμείναμε στην κατηγορία.

Αξέχαστο είναι επίσης το παιχνίδι που είχαμε δώσει με τον Πανθρακικό απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τότε που είχε μπει ο κόσμος μέσα στο γήπεδο και έγινε διακοπή. Μόλις κάναμε το 0 – 1 μπήκαν μέσα. Ήταν ένα αποτέλεσμα που εξασφάλισε την παραμονή της ομάδας.

Θυμάμαι ακόμα το 3 – 0 επί του Ολυμπιακού όταν ήμουν στον ΠΑΣ Γιάννινα, πρόπερσι την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Και βέβαια όλα τα παιχνίδια που σου ανέφερα πριν με τον Εργοτέλη. Στην επιστροφή μου τη δεύτερη φορά παίξαμε ένα εκτός έδρας ματς με τη Βέροια. Ο καιρός ήταν τρομακτικός. Κάναμε πτήση τρόμου. Το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε και γυρίσαμε στην Αθήνα. Τέσσερις ποδοσφαιριστές δεν ήθελαν να «πετάξουν» και ήρθαν με αυτοκίνητο στη Βέροια. Οι υπόλοιποι φτάσαμε με τα χίλια ζόρια στον προορισμό μας αλλά την επομένη κερδίσαμε 0 – 1. Το αποτέλεσμα αυτό μας είχε αναπτερώσει τις ελπίδες και την πίστη για παραμονή»

-Θα άλλαζες πράγματα στην καριέρα σου;

«Όπως σου είπα αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευλογημένος. Αν άλλαζα κάτι όσων αφορά τις αποφάσεις που έχω πάρει, μπορεί η διαδρομή να μην ήταν η ίδια. Εάν γυρνούσα το χρόνο πίσω ίσως να άλλαζα κάποιες συμπεριφορές. Μερικές φορές όταν είσαι νέος πέφτεις σε λάθη. Στη διαδρομή μου μπορεί να στενοχώρησα ανθρώπους που αυτό για μένα είναι ότι χειρότερο. Δε θέλω να συμβαίνει. Υπήρχαν εκνευρισμοί ή αντιδράσεις της στιγμής για τις οποίες μετάνιωνα αμέσως μετά. Ίσως κάποιες φορές ήμουνα κάπως απότομος. Αυτό έχει συμβεί. Ήταν το νεαρό της ηλικίας».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΚΡΗΤΗ – ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ

-Πως ισορροπείς στη ζωή σου εκτός γηπέδου;

«Το ποδόσφαιρο πάντα έπαιζε σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου, και εννοείται ότι αφιερώνω πολλές ώρες σε αυτό. Μόλις όμως απεμπλακώ από τις υποχρεώσεις μου, αφιερώνω πολύ χρόνο στην οικογένεια μου. Στη γυναίκα μου και το παιδί μου που είναι 16 μηνών. Θέλω να είμαι παρών και να ζήσω όλες τις στιγμές μαζί του. Να μη χάσω τίποτα. Να μην μου μείνει κανένα κενό ποτέ. Γεμίζω το χρόνο μου με τις στιγμές αυτές. Από κει και πέρα ισορροπώ με την παρέα κάποιων καλών φίλων που έχω χρόνια, και με μουσική»

-Τι μουσική ακούς;

«Όλα τα είδη. Έχω περάσει από όλα τα στάδια. Από rock, thrash metal, reggae. Το heavy metal το ισοσταθμίζω με την κλασική μουσική. Με είχε εντυπωσιάσει το πώς μπορεί ενώ βγάζει «αγριότητα» να έχει αρμονία. Μου άρεσαν οι Iron Maiden, και οι Metallica. Πέρασα και από punk ακούσματα. Επίσης άκουγα πολύ Bob Marley, και Doors. Μου αρέσει επίσης το παλιό ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Καζαντζίδης, Διονυσίου, Γαβαλάς. Με γοητεύει το ότι η μουσική και οι στίχοι βγάζουν συναισθήματα. Μερικές φορές αντιλαμβάνεσαι ότι συμπίπτουν με τα δικά σου, οπότε εκεί «ανοίγει η ψυχή σου». Αυτό όμως που εδώ και χρόνια λατρεύω είναι η κρητική μουσική. Την υπεραγαπώ. Ένα θέμα ολόκληρο μπορεί να στο αναλύσει ένα δίστιχο μόνο».

-Από ότι ξέρω παίζεις λύρα

«Βεβαίως. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά παίζω λύρα για μένα και για τους φίλους μου. Με ευχαριστεί. Είναι στιγμές που βγάζω πράγματα. Η λύρα είναι ο «μεταφραστής» της ψυχής μου. Μετά από αυτό όμως είναι «σύνδεσμος» και για να γίνει μια παρέα γιατί κι αυτό με ευχαριστεί. Να μαζευτούμε πέντε – έξι φίλοι με όργανα και να παίξουμε. Είναι εντυπωσιακό  ότι πάρα πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με την κρητική μουσική και είναι αξιόλογοι καλλιτέχνες. Η κρητική μουσική έχει μεγάλη απήχηση στην νέα γενιά. Είναι καλό αυτό για την παράδοση μας».

-Έχεις αγάπη για τον τόπο σου

«Καθένας για τον τόπο του αισθάνεται δέσιμο. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, ο πατέρας μου είναι από εκεί, αλλά μεγάλωσα στην Κρήτη. Αισθάνομαι κρητικός σε όλο μου το «είναι» και είμαι περήφανος για αυτό. Πάντα αναζητούσα την Κρήτη όταν δεν ήμουν εδώ, και πάντα μετά από ένα διάστημα δεν γινόταν να μην έρθω έστω για δύο – τρεις ημέρες για να πάρω τη «δόση» μου. Ένας παραπάνω λόγος που νιώθω τυχερός είναι ότι μπόρεσα να επαναπατριστώ για να συνδυάσω την επιστροφή μου επαγγελματικά μέσω του Εργοτέλη. Συνδυάζω το επάγγελμα με τον τόπο μου».

Πιστεύεις στο Θεό;

«Πιστεύω απόλυτα στο Θεό. Πιστεύω απόλυτα στο Θεάνθρωπο. Πιστεύω ότι κάθε μέρα μας περιβάλλει, μας προστατεύει, μας δοκιμάζει, και από αυτήν την πίστη όπως και κάθε άνθρωπος που πιστεύει, αντλώ τεράστια δύναμη».

Κρητικολάτρης σε κάθε πτυχή της προσωπικότητας του ο Γιάννης Ταουσιάνης. Με αγάπη για τους ανθρώπους, τα μέρη, τη φύση, τα ακούσματα του νησιού.

Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε τη συνέντευξη που είχαμε μαζί του είναι με ένα «ξεφάντωμα». Κρητικό. Από αυτά που βγάζουν το «θηρίο» από μέσα σου όπως θέλει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές του. Με ένα σκοπό που…συνίσταται δηλαδή να ακούγεται στα αποδυτήρια…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έμεινε όρθιος στην Ριζούπολη ο ΟΦΗ!

Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ο ΟΦΗ ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην Ριζούπολη και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την διαφορά του από...

Με Σωτηρίου, Ντε Γκούζμαν και Σολίς στην Αθήνα

Με τους Δημήτρη Σωτηρίου, Nazareno Solis και Jonathan De Guzman να προπονούνται κανονικά για μια ακόμη ημέρα και να εντάσσονται στην αποστολή για τον...

Μαγνητική για Νέιρα και Σολίς

Με προπόνηση που έγινε το πρωί της Τρίτης (6/4) στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, άρχισε η προετοιμασία του ΟΦΗ για τον εκτός έδρας αγώνα με...

Θλάση ο Φερέιρα

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός των Κρητικών  δεν αναμένεται να παίξει στη Ριζούπολη και... βλέπουμε. Αλλαγή στην αλλαγή έγινε ο Φερέιρα στο 2-1 του ΟΦΗ επί του...

Σαρδινέρο: “Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη και την αξίζαμε”

Ο Αντριάν Σαρδινέρο μίλησε στα κανάλια Novasports για την επιστροφή στις νίκες του ΟΦΗ με το 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και το...